nedeľa 28. novembra 2021

She Who Became the Sun

If he took my fate and died... then perhaps I can take his, and live.

Názov: She Who Became the Sun 
Séria: The Radiant Emperor #1
Autor: Shelley Parker-Chan
Vydavateľstvo, rok vydania: Mantle - Illumicrate Exclusive, 2021
Počet strán:
414
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie):
4,02

Anotácia:

In a famine-stricken village on a dusty yellow plain, two children are given two fates. A boy, greatness. A girl, nothingness…

In 1345, China lies under harsh Mongol rule. For the starving peasants of the Central Plains, greatness is something found only in stories. When the Zhu family’s eighth-born son, Zhu Chongba, is given a fate of greatness, everyone is mystified as to how it will come to pass. The fate of nothingness received by the family’s clever and capable second daughter, on the other hand, is only as expected.

When a bandit attack orphans the two children, though, it is Zhu Chongba who succumbs to despair and dies. Desperate to escape her own fated death, the girl uses her brother's identity to enter a monastery as a young male novice. There, propelled by her burning desire to survive, Zhu learns she is capable of doing whatever it takes, no matter how callous, to stay hidden from her fate.

After her sanctuary is destroyed for supporting the rebellion against Mongol rule, Zhu takes the chance to claim another future altogether: her brother's abandoned greatness.

Recenzia:

Raz za čas natrafíte na knihu, ktoré vás strhne svojou veľkoleposťou a prepracovanosťou. Každá kapitola je ako zrnko piesku a v závere máte pred sebou púšť a pýtate sa, ako ste sa sem dostali. Táto kniha je jednou z nich.

 

“...begin in hopelessness. Only when we surrender to the hopelessness of the current moment can suffering begin to dissolve.

Na začiatku stojí dievča, jej brat a ich otec. V krajine zúri hladomor, každý sa stará sám o seba, večne prítomný hlad ovplyvňuje chovanie všetkých a na vrch vyplavuje iba základný pud - prežiť. Dievča si vypočuje veštbu patriacu jej bratovi - čaká ho veľkolepý osud, zatiaľ čo v tom jej ju nečaká nič. Ako je teda možné, že jej brat krátko na to umiera? A tak sa rozhodne oklamať osud a svoju identitu vymení za bratovu. Jej vôľa prežiť je prisilná a ako brat Zhu stojí pred bránami kláštora, kde sa bude najbližšie roky vzdelávať a modliť.

“As long as I want to find it, there’s always another way.

K tomuto úvodu sa začnú pripájať ďalšie príbehy. Všadeprítomné vzbury, nájazdy Mongolov, príchod Žiarivého princa ako symbolu nastávajúcej zmeny a zásahu z nebies. Práve v tomto politickom víre udalostí sa po rokoch nedobrovoľne ocitne aj Zhu, keď generál Ouyang vypáli jej kláštor. A okrem nepokojných duchov začína pred sebou vidieť cesty osudu, ktorými sa k veľkolepej a slávnej budúcnosti môže prepracovať.

 

“It was an opportunity he wanted, and at the same time it was the very last thing he wanted: it was a future too horrible to bear.

Hlavná postava sa veľmi zložito vyvíja a s ňou aj pohľad čitateľa na ňu. Najprv jej okolnosti vôbec neprajú, tak jej veľmi držíme palce, aby prežila. Pokračuje ťažkým životom v kláštore,  prežíva deň za dňom a spolu s ňou veríme v jej lepšiu budúcnosť. Ambície a túžba prežiť ju vedú stále vyššie, až nakoniec vidí pred sebou len ten vytúžený cieľ a ide doslova cez mŕtvoly. Vtedy nastáva bod zlomu v čitateľovom vnímaní a vidíte ju buď ako vizionára s ohromujúcim životom alebo ako niekoho len krôčik od zbláznenia a potenciálnu hrozbu pre všetkých v jej dosahu.

“He had done what he had to do, and in doing so he had destroyed the world.

Je to komplexný, náročný a trochu desivý príbeh. Napriek historickému námetu aj mimoriadne aktuálny, keďže autorka nám v knihe predstavila genderovú problematiku v podobe vnútorného zápasu oboch queer hlavných postáv - generála eunucha aj mnícha Zhu. Zhu po vzore Mulan skrýva svoju ženskú identitu preto, aby prežila hladomor a len vďaka prevzatej identite brata ju príjmu do mužského kláštora. Neskôr už sama nevie, ako sa má vnímať, a to všetko z obavy, že ak by sama pred sebou priznala kým v skutočnosti je, vesmír by si to všimol a vrátil by jej osud, v ktorom ju nič nečakalo. Generál eunuch Ouyang zase prišiel o svoju mužskosť formou trestu, celá jeho rodina bola vyvraždená princom z Hananu, ale jeho nechali nažive a prinútili ho slúžiť im, pričom vykastrovaním sa poistili, že jeho rod už nikdy nebude pokračovať.

Toto debutové dielo je skutočne náročnou politickou fantasy o trochu inej histórii ázijskej diaspóry a bojov medzi Číňanmi a Mongolmi. Nechýba mystický nádych Ďalekého východu, osudovosti a nesmieme zabudnúť ani na prvok mandátu z nebies v podobe reinkarnovaného princa. Ak máte radi zložité high fantasy v ázijskom prevedení, s dvoma vytrvalo bojujúcimi armádami proti sebe a nevysvetliteľnými zásahmi vyššej moci, tak je táto kniha ako stvorená na dlhé zimné večery.

 

“After all, it’s due to chaos that we’re living through a moment in which even ordinary men can aspire to greatness.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára