nedeľa 30. mája 2021

Nočný cirkus

 Tie najpravdivejšie príbehy potrebujú čas, aby sa dostali do povedomia a stali sa tým, čím naozaj sú.

Názov: Nočný cirkus 
Autor: Erin Morgenstern
Vydavateľstvo, rok vydania: Lindeni, 2021
Počet strán:
368
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie):
4,03

Anotácia:

Cirkus snov prichádza bez ohlásenia. Putuje po celom svete a zakaždým v ňom pribúdajú odvážnejšie a nápaditejšie atrakcie. Vo víre dymu a v odlesku zrkadiel, mimo očí bežných návštevníkov, stoja proti sebe dvaja iluzionisti: Celia a Marco. Ich súboj trvá už roky a proti vlnám kúziel, zaklínadiel a ilúzií nie je odolný nik. Obaja mladí iluzionisti mali vrodené nadanie pre mágiu, ale nikto nepredpokladal, že mladí ľudia, ktorí mali byť súpermi na život a na smrť, porušia pravidlá a nevedomky sa do seba zaľúbia. Ich učitelia však majú stále na dosah nitky osudu, pred ktorými nie je v bezpečí žiaden obyvateľ cirkusu, ani mladí zaľúbenci, návštevníci či tvorcovia najneobyčajnejšieho snového predstavenia na svete.

Debutový román Erin Morgensternovej Nočný cirkus vám dovolí vykročiť zo sveta spútaného iba vašou fantáziou. Otočením prvej stránky vyrážate na cestu, kde nedokážete odlíšiť skutočnosť od sna, autorkinu predstavivosť od svojich osobných zážitkov. Nočný cirkus nedokáže spútať nikto a nič, každého čitateľa opantá cirkusová mágia, zaklínadlá z hlbín knižníc a ilúzie jazyka a písma. Otvárame za súmraku, zatvárame za úsvitu.

Recenzia:

Po rokoch od prvého prečítania sa mi znova dostal do rúk tento vzácny knižný poklad v novom, krásne spracovanom vydaní. Detaily som si už našťastie veľmi nepamätala a tak som si ju mohla opätovne vychutnať. Vlastne si myslím, že tentoraz som si ju užila oveľa viac a to aj vďaka nedávnemu čítaniu autorkinho druhého diela - Bezhviezdne more.

„Ľudia vidia len to, čo chcú vidieť. A väčšinou iba to, čo chcú, aby videli.“

Príbeh začína stávkou dvoch kúzelníkov, ktorí proti sebe postavia žiakov vyučených vlastnými metódami a podľa svojich princípov mágie. Súperi sa navzájom nepoznajú, nevedia, kde a ako sa súboj skončí, aké sú pravidlá, ani ako sa vlastne určí víťaz. Vo svete, kde existuje mágia využívajúca triky aj optické ilúzie a mágia skutočná sa nakoniec ich arénou stáva čierno-biely pásikavý cirkus cestujúci nevedno ako po celom svete – Cirkus snov, kde je všetko možné.

 

„Ani jeden z tých ľudí netuší, čo je v tomto svete možné, a čo je najhoršie, ani jeden z nich by ťa nepočúval, keby si mu to chcel vysvetliť, chcú veriť, že mágia nie je nič iné, len rafinovaný podfuk, lebo keby pripustili, že je to skutočné, nemohli by v noci spávať a báli by sa o vlastnú existenciu.“

Proti sebe napokon stoja Celia, dcéra kúzelníka Prospera, vystupujúca v cirkuse ako  iluzionistka a asistent majiteľa cirkusu, Marco. Celia dlho netuší, kto je jej súper, hoci jeho stany v cirkuse začne podvedome vyhľadávať a obdivovať. Namiesto rivality začnú svoje kúsky navzájom dopĺňať, no porušenie pravidiel súboja neujde pozornosti ich učiteľov.

Najmagickejšie kapitoly knihy sú práve tie, kde sa Marco a Celia konečne stretnú zoči-voči. Prepájanie ich schopností a ilúzií bolo akoby som ich tajne odniekiaľ sledovala a cítila tu energiou nabitú atmosféru okolo nich. Takéto niečo cítiť pri „obyčajnom“ čítaní si podľa mňa vyžaduje mágiu slova samotného autora. A to je niečo, čo Morgensternová zaručene ovláda. Zároveň mi behali zimomriavky z toho, ako dokázali manipulovať s mysľou ľudí a k čomu to nakoniec  dospelo. Aj prvotný dobrý úmysel viedol v závere k desivým dôsledkom.

 

„Už neexistujú jednoduché príbehy so šťastným koncom. Netvory majú teraz inú podobu a ťažko ich rozpoznať. A konce takisto neexistujú, ani šťastné, ani nešťastné. Všetko ide ďalej, prelína sa, splýva, tvoj príbeh je súčasťou príbehu tvojej sestry a ten je súčasťou mnohých iných príbehov, a nikto nevie kam vedú. Dobro a zlo sú oveľa zložitejšie než princezná a drak či Červená čiapočka a vlk. A nie je drak hrdinom svojho príbehu? Nekoná vlk presne tak, ako má konať?“

Pri čítaní Morgensternovej kníh sa často nachádzate na pomedzí sna, fantázie a reality, mnohé vás nechá domyslieť si a mnohé nechá nevypovedané. V tom spočíva čaro jej príbehov aj kameň úrazu. Ak ste od nej nič nečítali, odporúčam začať týmto debutom. Nočný cirkus je aj môjmu srdcu bližší viac než jej druhé dielo, možno práve kvôli určitejšiemu záveru. Chcem vedieť, čo sa s postavami stalo a mať aj po dočítaní knihy aspoň zdanie, že viem, ako sa ich život ďalej vyvíjal.

Vstúpte do magického cirkusu a zapojte svoju fantáziu. Buďte svedkami súboja, ktorý svojou veľkoleposťou zasiahne mnohých. Cestujte naprieč svetom a časom, príbehmi iných a keď otočíte poslednú stránku, bude to akoby ste sami opustili brány cirkusu a nebudete poznať, čo bol sen a čo skutočnosť.

 

„A potom cirkus odišiel. Zmizol rovnako nečakane, ako sa zjavil – ako prchavý sen.

A viac sa nevrátil.“

 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros Media.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára