nedeľa 12. apríla 2020

Sorcery of Thorns




“She had a choice. She could run from her fate, or she could face it head on. ”  

Názov: Sorcery of Thorns
Autor: Margaret Rogerson 
Vydavateľstvo, rok vydania: Simon&Schuster, 2019
Počet strán: 464
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie):4,16

Anotácia:

All sorcerers are evil. Elisabeth has known that as long as she has known anything. Raised as a foundling in one of Austermeer’s Great Libraries, Elisabeth has grown up among the tools of sorcery—magical grimoires that whisper on shelves and rattle beneath iron chains. If provoked, they transform into grotesque monsters of ink and leather. She hopes to become a warden, charged with protecting the kingdom from their power.
Then an act of sabotage releases the library’s most dangerous grimoire. Elisabeth’s desperate intervention implicates her in the crime, and she is torn from her home to face justice in the capital. With no one to turn to but her sworn enemy, the sorcerer Nathaniel Thorn, and his mysterious demonic servant, she finds herself entangled in a centuries-old conspiracy. Not only could the Great Libraries go up in flames, but the world along with them.
As her alliance with Nathaniel grows stronger, Elisabeth starts to question everything she’s been taught—about sorcerers, about the libraries she loves, even about herself. For Elisabeth has a power she has never guessed, and a future she could never have imagined.

Recenzia:

Konečne fantasy príbeh s úvodom, jadrom, záverom (dokonca aj načrtnutou históriou) bez nevysvetliteľnej potreby naťahovania ho do 3 častí. Zdá sa, že aj autori už precitli a nebudeme musieť každý príbeh čítať v trilógiách! A o čom je táto kniha? 

Príbeh sa odohráva v prostredí kníh, ktoré ale nie sú obyčajné... Tieto knihy vedia byť zlostné, urazené, ale aj smutné a zradené. Podľa toho, aké sú nebezpečné, sú odstupňované na stupnici od 1 – 10 a každý stupeň má nielen svoju charakteristiku správania, ale aj mieru opatrení, ktoré je potrebné dodržať na zabezpečenie ochrany knihy samotnej, i ľudí, ktorí sa dostanú do jej blízkosti.
“For these were not ordinary books the libraries kept. They were knowledge, given life. Wisdom, given voice. They sang when starlight streamed through the library’s windows. They felt pain and suffered heartbreak. Sometimes they were sinister, grotesque—but so was the world outside. And that made the world no less worth fighting for, because wherever there was darkness, there was also so much light. ”
Knihy sú uschovávané v 5 veľkých knižniciach a v 1 z nich pracuje aj Elisabeth Scrivener, sirota, ktorú ako bábätko nechali na schodoch knižnice a odvtedy je knižnica celý jej svet. Knihy ju poznajú, rozpráva sa s nimi a netúži po ničom inom, ako sa vypracovať z učnice na strážkyňu knižnice.
“Wardens both protected griomoires from the world, and protected the world form them. ”
Elisabeth odjakživa vtĺkali do hlavy, že mágia je niečo ohavné, zlé a tí, čo ju vykonávajú, tak robia len za pomoci ľudských obetí. Ale keď sa v knižnici rozšíri informácia o príchode magistra mágie, ktorý si chce požičať jeden zväzok, neodolá pokušeniu a musí vidieť na vlastné oči, ako vyzerá tento vykonávateľ zla. O čo viac ju prekvapí, že v skutočnosti ide o mladého vysokého tmavovlasého muža, sotva 2 roky staršieho od nej. A ich stretnutie nie je posledným. 

Elisabeth sa zrazu v jednu noc prebudí na zvláštny pocit a ticho. Objaví telo riaditeľky knižnice a zistí, že najnebezpečnejší zväzok je preč. Ale nikto ho neukradol. Stalo sa niečo horšie, poškodili ho a ten sa tak, ako každý zväzok mágie, ktorý je nejakým spôsobom poškodený, zmení na monštrum z kože a atramentu, zanechávajúce za sebou obete. A ako správna odhodlaná budúca strážkyňa knižnice sa s mečom v ruke vydá zastaviť ho. Týmto zásahom sa dostáva do storočí trvajúcej sabotáže a ako hlavná podozrivá sa má dostaviť na výsluch pred samotné Magistérium.
“Somehow, hiding from the monster was worse than facing it. ”
Postava Elisabeth sa príbehom krásne mení, dozrieva. V knižnici ide takmer až o naivné, pubertálne dievča, s jednoduchým pohľadom na to, čo je vo svete dobré a zlé a časom a prekážkami sa jej názor mení.
“I no longer know what is right and what is wrong. ”
Nejde o typ okamžitej hrdinky, ktorá od počiatku všetko ovláda a všetko zvládne. Učí sa, bojuje a hlavne, má šťastie na okolnosti, ktoré ju akosi vždy zachránia pred najhorším.
“But there is always more than one way to see the world. Those who claim otherwise would have you dwell forever in the dark. ”
Hlavným mužským hrdinom príbehu je Nathaniel Thorn, mladý muž z vplyvnej rodiny, ktorý ovláda mágiu a ako sa pošuškáva, jeho predkovia vedeli oživovať mŕtvych. No ako to v tomto svete býva, vysoká mágia vyžaduje svoju cenu, a tak je mladý Nathaniel posledným žijúcim predstaviteľom svojho rodu. Všade ho sprevádza len jeho tajomný sluha so striebornými vlasmi – Silas

Tieto 3 hlavné postavy predstavujú hlavné piliere príbehu. Romantický vzťah sa črtá len veľmi pomaly a v náznakoch. Nebojte sa, žiaden trojuholník sa nekoná. No čo mňa osobne sklamalo, bola práve postava Nathaniela. Sľubný úvod nenaplnil v strednej časti moje očakávania. Často sa mi zdalo, že ho autorka necháva len niekde v kúte vyčkávať, pasívneho, čakajúceho na záchranu od jeho sluhu, bez priamejších zásahov do deja a pritom malo ísť o jedného z najvplyvnejších čarodejníkov. Jeho priestor, naopak, akoby poskytla sluhovi Silasovi. A ten je záhadný, dôstojný, anjelsky krásny, neprejavuje svoje city, ale vždy je v správnu chvíľu na správnom mieste. Na striedačku zachraňuje raz Elisabeth, raz Nathaniela (vidíte tu čudnú schému?). Vlastne bez jeho interakcie by obe „hlavné“ postavy a s nimi aj kniha skončila už niekde v polovici... A možno práve tým chcela autorka dosiahnuť určitý odklon od tradičnej románovej dvojice, čo sa jej aj podarilo. Romantike ako takej sa tu dostávalo až pramálo miesta (áno, mám na mysli tie asi 2 strany ku koncu), skôr akoby chcela vyzdvihnúť pozvoľnú a nenápadnú premenu čisto služobného, nerovnocenného vzťahu na hlboké priateľstvo 2 (až 3) rovnocenných partnerov. V tom prípade sa jej to podarilo.
“She had never known that hope could hurt so badly, like blood rushing back to a deadened limb. ”
Na záver chcem upriamiť vašu pozornosť ešte 1 smerom – počas čítania zbystrite pri bojových scénach. Obzvlášť tých, kde je zapojená mágia. Obsahujú toľko detailov, zvratov a špeciálnych efektov, že pri hypotetickom filmovom spracovaní by musel byť rozpočet obrovský. A aj tak by zrejme nenaplnil to, čo si vaša fantázia predstaví pri čítaní týchto scén. Jednoducho si na nich dala autorka naozaj záležať a vyšperkovala ich. Radosť čítať a vidieť to pred očami.
“Sometimes people die, and there´s nothing you can do to stop it. ”
“I will save them. ”
“You will join them. ”
Úchvatná kniha o knihách s vlastným životom, presýtená mágiou, akčnými scénami a vtipnými momentkami. Nominant Goodreads Choice Award 2019 v kategórii Young Adult Fantasy & Science Fiction. Odporúčam všetkým milovníkom fantasy, ktorí chcú byť vtiahnutí do príbehu od 1. kapitoly. A nakoniec je vlastne aj škoda, že to nebola trilógia 😉
“Knowledge always has the potential to be dangerous. It is a more powerful weapon than any sword or spell.”

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára