sobota 25. apríla 2020

Naděje pro Fleetwood

„Spravedlnost znamená poctivost. Žádná předpojatost.“ 

Názov: Naděje pro Fleetwood
Autor: Stacey Hallsová
Vydavateľstvo, rok vydania: BETA - Dobrovský, 2019
Počet strán: 360
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie): 3,90

Anotácia:

Mladá šlechtična Fleetwood Shuttleworthová je opět těhotná. Místo radosti ale cítí obavy, protože žádné z jejích předchozích těhotenství nedopadlo dobře, a znepokojený je i její manžel, netrpělivě očekávající dědice. Navíc Fleetwood objeví ukrytý dopis od lékaře s hrozivou předpovědí, že další porod nepřežije. Jedinou její nadějí se stane porodní bába Alice Grayová, jenže ta je záhy obviněna z čarodějnictví. Fleetwood musí riskovat vše, aby dokázala její nevinu, neboť na ní závisí život nenarozeného dítěte i její vlastní.

Recenzia:

Tento debutový román autorky Stacey Halls sa odohráva v roku 1612 na pozadí skutočnej udalosti, tzv. honu na čarodejnice z Pendle Hillu v Lancashire. Ústrednou postavou je mladá Fleetwood, ktorá má vo veku 17 rokov jedinú starosť – porodiť manželovi dieťa (samozrejme najlepšie syna). Teda až kým sa hneď v prvej kapitole nedostane k listu obsahujúcu tajnú informáciu o tom, že po 3 potratoch pôrod tohto dieťaťa neprežije...

Ak čakáte román opisujúci metódy čarodejníc, ich vyhľadávanie, procesy a odsúdenia, tak vás musím dopredu upozorniť, že toto všetko predstavuje v románe len kulisu k príbehu manželstva Alice a Richarda, a ešte podstatnejšiemu vznikajúcemu priateľstvu medzi Fleetwood a Alice Grayovou, neskôr obvinenou z čarodejníctva. Práve Alice ako pôrodná baba so skúsenosťami a znalosťami v bylinkách má pomôcť Fleetwood prežiť jej blížiaci sa pôrod. Vo všetkom sa na ňu začne spoliehať, čo sa samozrejme prestane páčiť jej manželovi.

Postavenie žien v príbehu je na zaplakanie a číta sa o tom ťažko. Pre mužov boli ženy len prostriedok k získaniu dediča a tento prostriedok bol ľahko nahraditeľný.
„Pro dceru je život stejný jako pro manželku – jen vám jiný chlap říká, co máte dělat.“
Od prvej kapitoly sme však svedkami niečoho dôležitejšieho prerodu a dospievania postavy Fleetwood. Spočiatku je so svojím manželom spokojná, časom zamilovaná, zradená a znechutená. Ustráchané dievča v zablatených hodvábnych topánočkách z úvodu sa prepracuje až na nebojácnu ženu stojacu s mušketou v ruke v závere, domáhajúcej sa spravodlivosti tam, kde muži zlyhali. Mužské postavy sú tu vlastne vykreslené vo veľmi nelichotivom postavení a pri nich, naopak, sledujeme hlavne morálny úpadok (manžel Richard, sudca Roger, a i.).
„Připomněla se mi Alicina slova: Bojím se lží. Nyní jsem pochopila, co tím myslela: lži mají moc ničit životy, ale také je tvořit,... “
Vývoj deja je smutný, krutý a temný. Vlastne ako doba, ktorú popisuje. Stačilo tak málo – ohrdnutý nápadník, neprajní susedia, aby bola žena obvinená a odsúdená za čarodejníctvo. Ale zároveň ukazuje, ako i zdanlivo slabá žena vie v sebe nájsť v pravú chvíľu silu a odvahu bojovať proti nepriazni osudu. Sila Alice spočívala v snahe udržať pri živote Fleetwood a jej dieťa, aj keď iní už nad ňou vyriekli svoj ortieľ. Sila Fleetwood zase vo všemožných spôsoboch, ako sa snažila dokázať Alicinu nevinu a zachrániť ju pred popravou.
„..., měla jsem nutkání mu povědět, že není důvod se tolik strachovat tím, s čím nic nezmůžeme, zatímco v záležitostech, v nichž jsme toho mohli hodně učinit, jsme neudělali vůbec nic. “
Kniha je vhodná pre milovníčky historických románov na pozadí čarodejníckych procesov s jemným nádychom gotiky. Ako stvorená na čítanie počas daždivých a pochmúrnych dní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára