piatok 1. mája 2020

From Blood and Ash



From Blood and Ash.
We Will Rise.

Názov: From Blood and Ash
Séria: Blood and Ash
Autor: Jennifer L. Armentrout
Vydavateľstvo, rok vydania: Blue Box Press, 2020
Počet strán: 634
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie): 4,51

Anotácia:

A Maiden…
Chosen from birth to usher in a new era, Poppy’s life has never been her own. The life of the Maiden is solitary. Never to be touched. Never to be looked upon. Never to be spoken to. Never to experience pleasure. Waiting for the day of her Ascension, she would rather be with the guards, fighting back the evil that took her family, than preparing to be found worthy by the gods. But the choice has never been hers.
A Duty…
The entire kingdom’s future rests on Poppy’s shoulders, something she’s not even quite sure she wants for herself. Because a Maiden has a heart. And a soul. And longing. And when Hawke, a golden-eyed guard honor bound to ensure her Ascension, enters her life, destiny and duty become tangled with desire and need. He incites her anger, makes her question everything she believes in, and tempts her with the forbidden.
A Kingdom…
Forsaken by the gods and feared by mortals, a fallen kingdom is rising once more, determined to take back what they believe is theirs through violence and vengeance. And as the shadow of those cursed draws closer, the line between what is forbidden and what is right becomes blurred. Poppy is not only on the verge of losing her heart and being found unworthy by the gods, but also her life when every blood-soaked thread that holds her world together begins to unravel.

Recenzia:

Páni... Tak táto kniha je u mňa jednoznačne adept na prekvapenie roka! A to som na ňu vlastne natrafila iba úplnou náhodou... Nik z môjho čitateľského okruhu ju nečítal, autorka je pre mňa, priznám sa, úplne neznáma (aj napriek obsiahlemu knižnému fondu, ktorý už stihla napísať) a anotácia je, úprimne, obsahovo skúpa. A asi toto bol kameň úrazu. Aj napriek rozčítaným knihám som si povedala, že idem preskúmať len začiatok knihy, či neprezradí niečo viac. A... síce neprezradil, ale jednoznačne upútal... Prvé dve kapitoly som ani neverila, čo to vlastne čítam. Aby sme si ozrejmili veci hneď na začiatku – kniha patrí žánrovo do kategórie New Adult (NA). Ani nie tak pre počet sexuálnych scén, ako skôr pre ich popisnosť a pre erotikou nabité aj zdanlivo „nevinné“ scény. Toľko ku zaradeniu. A teraz prejdime bližšie k obsahu.

Penellaphe, pre pár priateľov Poppy, je Panna, ktorá má byť odovzdaná Bohom. Nikto okrem úzkeho okruhu osôb sa na ňu nesmie pozrieť, rozprávať, ani sa jej dotknúť. Prežila útok, pri ktorom obaja jej rodičia zomreli, a stala sa Vyvolenou. Všetko speje k finálnemu obradu, kedy bude obetovaná Bohom – nikto jej ale nevie povedať, ako bude obrad prebiehať a či z neho vyjde ešte živá... A za bielym závojom sa ani zďaleka neschováva nevinné dievča stoicky prijímajúce svoj blížiaci sa osud.
Everything has been taken from me – my free will, my choice, my future...
Hawke je neuveriteľne príťažlivý, silný, odvážny a trúfalý osobný strážca. Jeho prítomnosť ju núti klásť si otázky, čo od života naozaj očakáva a s ním začne túžiť po všetkých bežných veciach, dievčaťu v jej postavení absolútne zakázaných a neprípustných. 
“I knew what the consequences could be. I knew what I was, and what was expected of me, and I knew I could no longer be that. It wasn’t what I wanted in life. It had never been my choice.
But this...this I wanted.
Hawke was who I wanted.
This was my choice.”
Aj napriek vyššie napísaným odsekom príbeh nebude taký priamočiary a jednoduchý, ako sa zdá. Bude tu romantika, bude tu erotické napätie medzi postavami, no postupne sa nám začnú odkrývať ďalšie, skryté vrstvy príbehu. Nehovorím, že nič z toho nebudete očakávať, pozorný čitateľ niekde v polovici začne tušiť, akým smerom sa príbeh uberá. Určite nikomu neujde to zvláštne náboženstvo, či kult, opradený toľkými tajomstvami. Bohovia, ktorí vybraným darujú síce nie nekonečný, ale predĺžený život, mladosť, silu a neuveriteľnú rýchlosť. Zákony prikazujúce odovzdať dieťa narodené v druhom či treťom poradí chrámu. A všadeprítomný strach z blížiacej sa rebélie, ktorú majú mať na svedomí podporovatelia starej, zaniknutej ríše.
Fear and bravery are often one and the same. It either makes you a warrior or a coward. The only difference is the person it resides inside.
Pohltí vás to. Aj keď máte rozčítané iné knihy. Aj keď vás čakajú domáce práce. Niektorí obetujú aj spánok. Ale budete chcieť prísť na to, čo sa to vlastne v tejto knihe deje. A záver... Po všetkých tých nečakaných zvratoch a odhaleniach v posledných kapitolách to síce za veľký cliffhanger nebudete považovať, ale aspoň trochu vás určite prekvapí. A keďže informácie o vydaní druhej časti zatiaľ nie sú takmer žiadne, po dočítaní sa budete sami seba pýtať, prečo som sa (po porušení sľubu, že sa to naozaj, ale už naozaj viac nestane!) zase pustil/a do čítania nedopísanej série?!
I didnt just trust him. Id given myself to him. All of me.
And it had been a lie.

Ďalšie citáty z knihy:
Death is like an old friend who pays a visit, sometimes when its least expected and other times when youre waiting for her.
...and what did I believe about truth? That it often could be terrifying, yes. But with truth came power.
Hed spoken words which too often meant nothing and too rarely meant everything.
The truth is not designed to ease fears.
Some things, once spoken, were given a life of their own.
The place that was once filled with happiness and adventure had turned into a graveyard of memories.
Death had come for him, and that voice also whispered that death wouldve found a way.
There are a lot od things I wish I wouldve done differently...
Some truths do nothing but destroy and decay what they do not obliterate. Truths do not alway set one free. Only a fool who has spent their entire life being fed lies believes that.

3 komentáre:

  1. Ja už s autorkou mám skúsenosti a jej knižky doposiaľ pokladám skôr za taký priemer, jednu sériu od nej som ešte stále nedočítala, ale plánujem. No toto ma celkom zaujalo a aj by som sa čoskoro chcela pustiť do čítania. Som dosť zvedavá, s čím novým prišla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Autorka sa v tých sériách naozaj činí, ale musím povedať pravdu, ostatné ma až tak nezaujali. A aby som ťa ešte viac navnadila, v tejto sérii Blood and Ash bola vydaná v 09/2020 už aj druhá časť (no bohužiaľ nie posledná) s názvom A Kingdom of Flesh and Fire!

      Odstrániť
    2. Tak to znie super. Rozhodne vyskúšam. Štýl písania má autorka fajn, akurát mi trochu prekážalo pri Obsidiáne, ako veľmi sa dala ovplyvniť Twilightom. Ale zase chápem, že to vzniklo, keď bol veľký Twilight boom a vtedy sa tým inšpiroval každý druhý autor.

      Odstrániť