sobota 23. mája 2020

The Shadows Between Us

Because in you, I found my match. In you, I found my equal.

Názov : The Shadows Between Us
Autor: Tricia Levenseller
Vydavateľstvo, rok vydania: Feiwel & Friends, 2020
Počet strán: 326
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie): 3,99

Anotácia:

Alessandra is tired of being overlooked, but she has a plan to gain power:
1) Woo the Shadow King.
2) Marry him.
3) Kill him and take his kingdom for herself.
No one knows the extent of the freshly crowned Shadow King’s power. Some say he can command the shadows that swirl around him to do his bidding. Others say they speak to him, whispering the thoughts of his enemies. Regardless, Alessandra knows what she deserves, and she’s going to do everything within her power to get it.
But Alessandra’s not the only one trying to kill the king. As attempts on his life are made, she finds herself trying to keep him alive long enough for him to make her his queen—all while struggling not to lose her heart. After all, who better for a Shadow King than a cunning, villainous queen?

Recenzia:

Ihneď po prečítaní sa mi zdala kniha oveľa lepšia ako teraz, s odstupom času, píšuc túto recenziu. A prečo? Skúsim vám zhrnúť, čo sa v nej nachádza a čo určite nečakajte, aby ste neboli sklamaní.

Autorka označila knihu ako Slytherin Romance – Slizolinská romanca. Nadšení boli fanúšikovia Harryho Pottera a po citácii Damona Salvatora v úvode sa tešili aj fanúšičky The Vampire Diaries. A tu sa začínali rodiť prvé očakávania.

Alessandra je mladá, márnivá, sebavedomá žena, nebojí sa povedať, čo má na jazyku, vziať si to, po čom túži a už vôbec sa nebojí zabiť toho, kto jej zlomí srdce. Jej cieľom nie je nič menšie, ako dostať sa do priazne Kráľa tieňov a po uzavretí a naplnení manželstva sa ho zbaviť, aby mohla vládnuť sama celej ríši. Taký bol plán. Lenže Kráľ tieňov nie je o nič lepší a ešte k tomu má vražednejšie sklony. Obklopujú ho tiene, o ktorých sa šepká, že zaňho robia špinavú prácu, špehujú nepriateľov a čo je hlavné – kto sa k nemu priblíži viac než je povolené zákonom, toho čaká trest smrti. Aj napriek týmto komplikovaným okolnostiam prichádza Alessandra na to, že nie je zďaleka jediná, kto sa snaží zavraždiť kráľa.
Don’t you think you will forget how to be human if you push away all the mortals in your life?
Postavy chcú budiť zdanie, že sú skrz naskrz zákerné, skazené, bez morálnych zásad. Ale podľa mňa mohli byť v skutočnosti ešte o čosi horší. V tom pravom slova zmysle. Pretože tú ich zákernosť som im vlastne v knihe až tak veľmi neverila.
 You made me remember what it is to be human. I’d forgotten.
Alessandre spočiatku jej plán dokonale vychádza, je pozvaná k dvoru, trávi s kráľom spoločný čas. Čo som nepochopila, boli zbytočné pasáže o jej (alebo autorkinej?) obsesii módou. Akoby na vyplnenie strán sú tu prítomné odseky plné šiat, spodničiek, nohavíc, plášťov, košieľ, rukavíc, odhalených častí tela, zahalených častí tela. Ááá, nezabudnime na 1 ušľachtilú činnosť, ktorej sa hrdinka okrem snovania vraždy venovala, a tou je šitie vlastnej garderóby a vedenie krajčírskeho krúžku pre znudené dámičky!

Po tom, ako je prizvaná ku kráľovskému dvoru sa odtiaľ už nedostaneme. Je nám načrtnutá nemenovaná ríša, pozostávajúca z viacerých dobytých území, ale žiaden worldbuilding nečakajte. Naozaj žiaden. Všetko sa odohráva medzi stenami paláca.

Samotný Kráľ tieňov a jeho koncept vždy prítomných tieňov bol vytvorený naozaj zaujímavo. Hoci nám autorka mohla prezradiť aj viac toho, čo ešte dokážu. No nápad chválim – premyslený, desivý a trochu smutný. Viac neprezradím, aby ste mohli tiež plne oceniť jeho postupné odhaľovanie.
“I want a life with you, Alessandra, one without the shadows between us.”
A ako sa samotný príbeh dvoch hlavných postáv bude vyvíjať asi tušíte sami. Veľa romantiky tu nie je, keďže po uzavretí vzájomne prospešnej dohody sa obaja otravne tvária a dookola opakujú, že sú len kamaráti (a pritom na jednej strane sú ešte stále prítomné nie celkom kamarátske úmysly). Zato erotickým napätím medzi nimi je to doslova prešpikované. Po počiatočnom odmietaní a popieraní, že sa medzi nimi rodí nejaký vzťah, si postupne k sebe nachádzajú cestu, predsa len sú si povahami celkom podobní. Dokonca mu Alessandra ako pravá feministická hrdinka niekoľkokrát zachráni život, i keď sama seba presviedča, že len kvôli tomu, aby mohla ona rozhodnúť o tej jeho „pravej“ chvíli.
But someday I will die. I will age, and you won’t, so long as you live your life in shadow.
Príbeh trochu osviežia 2 mini detektívne zápletky – jedna sa týka vyšetrovania zmiznutia Alessandrinej prvej lásky a druhá pátrania po vrahovi kráľových rodičov. Pripravte sa aj na nečakané rozuzlenie kto a prečo za tým všetkým stál. Brilantné odhalenie. A či sa oni dvaja navzájom skutočne povraždia? Skúste hádať... Ale veď o to predsa nešlo, alebo sa mýlim?
I think that when you care enough for someone, you reach a point where it’s far more painful not to have him at all than to have him and risk losing him. You realize the risk is worth it. Because happiness, however short-lived, is always worth it.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára