piatok 15. mája 2020

Čtyři mrtvé královny

Názov: Čtyři mrtvé královny
Autor: Astrid Scholteová
Vydavateľstvo, rok vydania: Fragment, 2020
Počet strán: 432
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie): 3,76



Jak se člověk schová před vlastní myslí?






Anotácia:

Čtyři mrtvé královny. Tři dny na dopadení vraha. Dvě milostné aféry. Jeden šokující zvrat.
Šestnáctiletá Keralie vypadá jako neviňátko, ve skutečnosti je ale jednou z nejschopnějších zlodějek a lhářek v Quadaře. Varin je jejím dokonalým protikladem – poctivým a bezúhonným občanem, pro něhož má pravda cenu zlata. Kdyby Keralie tušila, že krádeží na objednávku zaplete sebe i jeho do spiknutí, které skončí smrtí královen všech čtyř regionů Quadary, tu práci by nepřijala.
Teď už je ale pozdě. Pokud chtějí ulehčit svému svědomí, musí přijít na to, kdo za rafinovanými vraždami stojí. Zemí se šíří panika a vrah je pořád jeden krok před nimi. A jde i po nich... 

Recenzia: 

Čtyři mrtvé královny, debutový román mladej autorky, nám predstavuje nový svet – 1 ríšu rozdelenú na 4 kráľovstvá, ktorým spoločne, ale každá zvlášť vládnu 4 kráľovné: Iris - kráľovná Archie, Marguerite - kráľovná Torie, Corra - kráľovná Eonie a Stessa - kráľovná Ludie. Tvrdé zákony zakazujú napr. občanom cestovať medzi susednými kráľovstvami, používať ich vynálezy a nešetria ani samotné kráľovny – keď zasadnú na trón, už nikdy neopustia palác, nesmú sa vydať, zamilovať a musia porodiť ženského potomka. Tak prísne zákony naznačujú ich tajné porušovanie obyvateľmi, no vyjde najavo, že aj prísne strážené kráľovné majú svoje temné tajomstvá.
„Ludijci věděli, že svět je často krutý, že smutek často převažuje nad štěstím a temnota není nikdy daleko.“ 
Kráľovstvá vo mne evokovali stredoveko ladenú fantasy, no nedajte sa oklamať! Kráľovstvo Eonie je oproti ostatným vysoko technologicky vyspelé, čo ma síce spočiatku v mojich predstavách trochu vyrušovalo, ale tento fakt sa vlastne pre pointu celého príbehu stane kľúčový. Ide o fantasy detektívku, v ktorej, ako názov naznačuje, budeme pátrať po vrahovi všetkých kráľovien. Príbeh je vyrozprávaný zo 6 rôznych perspektív, čo je pomerne veľa, ale svoj účel to splnilo. Zoznámili sme sa tak v krátkosti so všetkými kráľovnami, ich životom a problémami a u niektorých sme sa dozvedeli, čo sa snažia pred svetom ukryť. Každá sa dostane k momentu, keď sa bude sama seba pýtať, či práve to jej tajomstvo mohlo viesť vraha k činu.
„Nemůžeš poznat dobré, aniž bys znala špatné.“ 
Do ich príbehov sa vpletajú útržky života zlodejky Keralie a mladého Eonijca Varina, ktorého musela hneď v úvode okradnúť a od tejto chvíle sú ich osudy navzájom prepletené. Spoločne chcú odhaliť vraha a vďaka tomu, že jednotlivé kapitoly postáv nie sú nevyhnutne v časovej následnosti (neviete, či kapitola, čo práve čítate, sa stala v minulosti, budúcnosti alebo súbežne s nasledujúcou kapitolou) sa dostávame do momentu, kedy sa ešte pokúšajú zabrániť vraždám. Napriek tomu, že Eonijci nemajú mať žiadne city, medzi postavami sa začne rozvíjať aj jemná romantická linka. Nebola pre príbeh nevyhnutná, a preto nenadchne, ani neurazí.
Nemohla jsem s ním rozebírat svou minulost. Jak mohl pochopit mou bolest, když sám nic necítil? „Je lepší mít něco v minulosti než nemít vůbec nic.“
„A ty myslíš, že vzpomínky stačí?“ zeptal se. „Že nás provedou temnotou?“
Zažila jsem temné časy. Často jsem je způsobovala. Vystačí si člověk se starými šťastnými vzpomínkami, když už žádné další nepřibudou? Doufala jsem, že ano.
Aj keď názov je jasný, sú v knihe okamihy, kedy neplatí absolútne. A vtedy vám príbeh vyrazí dych. Autorka sa naozaj vyhrala s časovou postupnosťou, zrazu nebudete vedieť, kde sa v príbehu nachádzate. Akoby nás vrhla do akejsi časovej antigravitácie (áno, viem, že nič také neexistuje, ale snáď máte aspoň predstavu, čo som mala na mysli). Čo sa týka fantasy, vytvorila celkom pekný nový svet, koncept 4 kráľovstiev a jeho kráľovien je pomerne neobvyklý (doteraz som sa s podobnou ideou stretla len v 1 sérii, a to Tri temné koruny od Kendare Blake, hoci tam by spolupráca kráľovien pri vládnutí neprichádzala do úvahy a sloboda pohybu obyvateľov nebola natoľko obmedzená, ako tu). Dokonca by si jednotlivé kráľovstvá a popis života v nich (príp. predchádzajúci život kráľovien) zaslúžili aj viac priestoru, ale to by už nemohla byť 1 samostatná kniha, alebo mohla, no o dosť obsiahlejšia. Ako detektívka je zase poriadne zamotaná. Vraha by neuhádol ani samotný Hercule Poirot. Niektorí môžu vyčítať záveru až prílišnú prešpekulovanosť, ale mňa nadchol. Podľa mňa nie je prvoplánový, vyrazí vám dych, dokonca mu chvíľu nebudete veriť. Tí, čo milujú fantasy a zároveň nepohrdnú detektívkami a napätím pri odhaľovaní vraha, nech sa okamžite vrhnú na túto vzrušujúcu jednohubku. 
„Díky tobě jsem si uvědomila, že se můžu změnit, že má minulost neurčuje mou budoucnost. Zachránil jsi mě přede mnou.“

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára