piatok 31. júla 2020

The City of Brass


“Often the mightiest things have the humblest beginnings.”

Názov: The City of Brass
Séria: The Daevabad Trilogy
Autor: S.A. Chakraborty
Vydavateľstvo, rok vydania: HarperVoyager, 2017
Počet strán: 521
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie): 4,14

Anotácia:

Nahri has never believed in magic. Certainly, she has power; on the streets of 18th century Cairo, she’s a con woman of unsurpassed talent. But she knows better than anyone that the trade she uses to get by—palm readings, zars, healings—are all tricks, sleights of hand, learned skills; a means to the delightful end of swindling Ottoman nobles.
But when Nahri accidentally summons an equally sly, darkly mysterious djinn warrior to her side during one of her cons, she’s forced to accept that the magical world she thought only existed in childhood stories is real. For the warrior tells her a new tale: across hot, windswept sands teeming with creatures of fire, and rivers where the mythical marid sleep; past ruins of once-magnificent human metropolises, and mountains where the circling hawks are not what they seem, lies Daevabad, the legendary city of brass, a city to which Nahri is irrevocably bound.
In that city, behind gilded brass walls laced with enchantments, behind the six gates of the six djinn tribes, old resentments are simmering. And when Nahri decides to enter this world, she learns that true power is fierce and brutal. That magic cannot shield her from the dangerous web of court politics. That even the cleverest of schemes can have deadly consequences.

After all, there is a reason they say be careful what you wish for...

Recenzia:

Toto by som si pokojne prečítala znova, ale v slovenskom či českom jazyku. Ako je možné, že to u nás ešte nevyšlo? Veď je to komplexné, orientálne, romanticko ladené adult fantasy na veľmi slušnej úrovni. Nehovoriac o džinoch a mágii na každej strane. Zároveň je veľmi temná a politicky náročná. Niečo medzi Hrou o tróny (ale menej úmrtí - teda okrem ich histórie, tá je krvavá dosť aj na G.R.R. Martina) a Prevořstvím u pomerančovníku. Škoda, že sa u nás o nej tak málo vie a rozpráva. Určite si zaslúži viac pozornosti. Aj ja som na ňu natrafila až teraz, keď ma upútala obálka The Empire of Gold, tretej a poslednej časti, vychádzajúcej v júni 2020. A som neskutočne rada, lebo čakať rok na to, čo bude ďalej by som nezvládla...

Kniha má trochu pomalší rozbeh, veľa cudzích výrazov (tu odporúčam slovníček na konci knihy, ktorý je veľmi nápomocný, škoda, že som ho objavila až po dočítaní...). Naopak od polovice to malo taký rýchly spád, že sme preskakovali úseky niekoľkých dní, týždňov, z nepriateľstva v jednej kapitole sa stalo v tej nasledujúcej priateľstvo do konca života... Príbeh sa začína okolo 18.storočia v zaprášených uliciach Káhiry, kde sa snaží prežiť mladá Nahri, dievča bez rodičov a bez minulosti, s trochou liečiteľského nadania, dobrou intuíciou a slušnými hereckými schopnosťami. Tie sú veľmi osožné pri obradoch vyháňania zlých duchov prebiehajúcich na verejnosti, s cieľom oslobodiť človeka od (údajného) posadnutia zlomyseľným džinom. Až kým sa jedno také herecké vyháňanie nezvrtne a pred Nahri stojí vyvolaný ohnivý bojovník Dara s otázkou, kto a prečo ho privolal. No kým sa dostanú k nejakému vysvetľovaniu, ožíva okolo nich armáda nemŕtvych vedená silným démonom ifritom, a tak sú nútení dať sa spoločne na útek cez púšť.

“...magic is unpredictable.”

Po troškách sa dozvedáme o rase džinov, ich rozdelení na ďalšie kmene a ich zasahovaní do ľudských životov. Nahri a Daru sa ani na púšti nevyhnú prenasledovateľom a smerujú k jedinému bezpečnému miestu - hlavnému mestu Daevabadu. Bavili ma vtipne dialógy medzi Nahri a Daru, rýchle putovanie púšťou, ich časti mohli byť pokojne aj dlhšie. Nahri je silná ženská postava, vždy sa vedela o seba postarať a táto vlastnosť sa jej zíde aj neskôr.

Rozprávanie príbehu prebieha z perspektívy  dvoch hlavných postav- Nahri a Aliho. Ali je mladším synom vládnuceho kráľa v Daevabade. Kapitoly z jeho pohľadu boli trochu zdĺhavé a politicky komplikované. Spočiatku to bola pre mňa veľmi nejasná postava – nevedela som, či sa naňho pozerať ako na rozmaznaného druhého syna vládcu, rebelanta s vlastnou agendou alebo náboženského fanatika...

 

You wont be able to continue like this, Alizayd,he warned. To keep walking a path between loyalty to your family and loyalty to what you know is right. One of these days, youre going to have to make a choice.

Veľmi ma prekvapilo problematické vnútorne spolužitie národov v slávnom meste Daevabad. V skutočnosti nejde len o vysnívaný raj, aj oni majú svoje rozpory a triedne boje prameniace zo stáročí utláčania a veľkých vzájomných rozdielov. Riešia sa tu problémy vyskytujúce sa vo všetkých spoločnostiach, korupcia, rasizmus a útlak menšín, v tomto prípade sú tou menšinou shafiti - kríženci ľudí s džinmi. Je tu prítomná analógia na vládnucu vrstvu akejkoľvek doby vs. bežní občania nižšieho až spodného postavenia. Tu vidieť, akú veľkú prácu si dala autorka s worldbuildingom, vytvorila kompletné džinovské dejiny so všetkými politickými machináciami a bojmi, ich tajnými pohnútkami, príbehmi, víťazstvami a pádmi.

 

“I am nothing like you,” Ali shot back. “I would never do the things you did.”

The Afshin pulled open the door. “Pray you’re never asked to, Zaydi.”

Ak sa prehryziete cez pomalší úvod, trochu nepochopiteľné Aliho kapitoly, dostanete sa k bohatému stredu a úžasnému záveru. Ten je nabitý akciou, dozvedáme sa roky skrývané tajomstvá a v boji sa proti sebe postavia nečakané postavy z minulosti. No súčasne vám vytrhne srdce z hrude, roztrhá ho na kúsočky a pošliape po nich. Je možné ešte niečo z toho, čo sa udialo na konci, zvrátiť? Veľmi v to dúfam.

A Nahri bude musieť vymyslieť spôsob, ako prežiť na kráľovskom dvore plnom krvilačných džinov a ako pomôcť tým, na ktorých jej záleží.

 

“Oh, warrior of the djinn, I beseech thee ...” ... The blood dripped down her arm and onto the floor before the wound closed up. “Great guardian, I call to you. Darayavahoush e-Afshin,” she whispered, her voice breaking, “come to me.”


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára