piatok 17. júla 2020

Unravel the Dusk

“I know that for every dawn, dusk must unravel its darkness.”

Názov: Unravel the Dusk
Séria: The Blood of Stars
Autor: Elizabeth Lim
Vydavateľstvo, rok vydania: Knopf Books for Young Readers, 2020
Počet strán: 368
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie): 4,03

Anotácia:

Maia Tamarin’s journey to sew the dresses of the sun, the moon and the stars has taken a grievous toll. She returns to a kingdom on the brink of war. The boy she loves is gone, and she is forced to don the dress of the sun and assume the place of the emperor’s bride-to-be to keep the peace.
But the war raging around Maia is nothing compared to the battle within. Ever since she was touched by the demon Bandur, she has been changing... glancing in the mirror to see her own eyes glowing red, losing control of her magic, her body, her mind. It’s only a matter of time before Maia loses herself completely, but she will stop at nothing to find Edan, protect her family, and bring lasting peace to her country.

Recenzia:

Pozor, táto recenzia (celkom logicky), ako aj samotná anotácia, obsahujú spoiler, keďže kniha nadväzuje tam, kde skončila 1. časť. Čiže ak máte v pláne čítať Spin the Dawn a chcete sa nechať prekvapiť parádnym záverom ako ja, nepokračujte v čítaní.

.

.

.

.

Dvojka je presne taká temná a trochu aj depresívna, ako sa predpokladalo. Maia postupne prepadá vnútorným démonom, prestáva pociťovať strach, nebojí sa potýčok, vyhrážania, intríg ani smrti. Spomienky sa vytrácajú. Jej správanie a reakcie sú čoraz chladnejšie a keďže ešte stále si uvedomuje samu seba, je jej jasné, že premena začala a že už nie je tou Maiou akou bývala.


“The more I used the dark powers stirring inside me, the faster I would turn into a monster.”

V ríši vypukol chaos, krehké prímerie sa rozpadlo a pri úteku ju zajme a uvrhne do žalára sám cisár. Našťastie sa jej podarí uniknúť a nie je jediná, kto uteká z paláca. No všade, kam sa ukryje, ju prenasledujú vojaci a nikde sa nemôže zdržať dlho. Podvedome sa začína obracať k jedinému miestu, kam povedala, že už nikdy viac nevkročí. Ale potom, ako začína nevedomky ubližovať blízkym priateľom, stáva sa pre nich vážnou hrozbou a ostrov sa stáva jediným, posledným miestom, kam vie, že sa musí vydať.


“The gods saw fit for you to bring Amana’s dresses back to this earth. You must believe there is a reason for that, young Tamarin. A good reason.

I responded with a num nod. Once I would have believed him.

But it was far too late for me.”

Tu konečne zasiahne do deja Edan, ktorý sa s ňou spojí a nalieha na posledné stretnutie. Jeho postave sa tentoraz nedostalo veľa pozornosti, zďaleka nie je taký impozantný ako v jednotke. No dostávame sa k najdojímavejšej časti celej knihy, slzy som mala na krajíčku... Maiu napadnú vojaci a pri jej záchrane svojho Edana takmer nespozná. Ten ju odvedie za svojím majstrom, no ani ten jej už nevie pomôcť. A vo svojom vnútri to cíti aj Maia a začína sa so všetkými lúčiť.


“Whether or not you defeat him at Lapzur, you are still your own greatest enemy. You cannot survive the battle against yourself.”

Spolu s Edanom napriek všetkému pripravia posledný plán, ako premôcť démona, hoci Maia pri jeho realizácii prichádza o mnoho. Zároveň sa dozvedáme o postupe nepriateľských vojsk k cisárskemu palácu a keďže ten zvoláva na svoju stranu démonov,  nebude možné ho tak ľahko poraziť. A v tomto bode knihy sa zrazu dostávame do plne prebiehajúcej vojny. Objavia sa postavy, ktoré vyzerali byť stratené, Maia odhaľuje svetu svoju silu démona a poslednými zvyškami svojej ľudskosti sa zaviaže pomôcť bojovať proti démonom nepriateľa, až kým ju zlo definitívne nepohltí...

“But hope was a valuable weapon, and we were sharpening its every edge.”

Autorka v celej sérii postavila na piedestál nielen lásku k rodine, ale aj lásku k remeslu a svojej vlasti. V závere sme svedkami posledných vojnových úderov, čakajú nás obrovské a bolestné straty, nečakaní spojenci a neustále nakláňanie misiek váh. Bude to smutno-krásne, dojímavé a bolestné. Ale táto séria si zaslúži presne takýto veľkolepý koniec.

“No longer was I a humble seamstress from Port Kamalan: I was the tailor of the gods.”


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára