sobota 3. októbra 2020

Ever Cursed

“It is a story that was never meant to be told.”

Názov: Ever Cursed
Autor:
Corey Ann Haydu
Vydavateľstvo, rok vydania:
Simon Pulse, 2020
Počet strán:
304 
Hodnotenie GR
(v čase písania recenzie): 3,58

Anotácia:

Damsel meets A Heart in a Body in the World in this incisive and lyrical feminist fairy tale about a princess determined to save her sisters from a curse, even if it means allying herself with the very witch who cast it.
The Princesses of Ever are beloved by the kingdom and their father, the King. They are cherished, admired.
Cursed.
Jane, Alice, Nora, Grace, and Eden carry the burden of being punished for a crime they did not commit, or even know about. They are each cursed to be Without one essential thing—the ability to eat, sleep, love, remember, or hope. And their mother, the Queen, is imprisoned, frozen in time in an unbreakable glass box. But when Eden’s curse sets in on her thirteenth birthday, the princesses are given the opportunity to break the curse, preventing it from becoming a True Spell and dooming the princesses for life. To do this, they must confront the one who cast the spell—Reagan, a young witch who might not be the villain they thought—as well as the wickedness plaguing their own kingdom…and family. 
Told through the eyes of Reagan and Jane—the witch and the bewitched—this insightful twist of a fairy tale explores power in a patriarchal kingdom not unlike our own.

Recenzia:

Koncept tohto príbehu dokonale vystihuje citát: „Něco shnilého je v království Dánském.“ Akurát tým kráľovstvom nie je Dánsko, ale Ever. A začíname zdanlivo jednoduchou zápletkou - zlá čarodejnica uvrhne kliatbu na 5 dobrých princezien a kráľovnú. Každá z princezien dovŕšením svojich 13. narodenín dočasne spustí svoju kliatbu: jedna nie je schopná jesť, druhá spať, tretia ľúbiť, štvrtá si čokoľvek zapamätať a piata stratí všetku nádej. O 5 rokov, keď sama čarodejnica dovŕši 18. rok, sa rozhodne, či prekliatie bude trvalé alebo sa ho princeznám dovtedy podarí zlomiť.

 

“Some spells aren’t meant to be cast. Those spells are the heaviest, the most cumbersome. The price for casting them is eternal.”

Príbeh je vyrozprávaný z 2 perspektív - čarodejnice Reagany a hladujúcej princeznej Jane. Je to vynikajúci spôsob, ako preniknúť do myšlienok postáv a súčasne vidieť dôvody oboch strán. A tak zisťujeme, že čarodejnica nie je "iba" zlá, ale chce pomstiť vlastnú matku za krutosti, ktoré na nej napáchal... sám dobrý, citlivý a usmievajúci sa kráľ, otec 5 princezien. Čiže princezné sa mylne domnievajú, že ide o nevysvetliteľný trest pre nich, v skutočnosti mal trpieť kráľ. Ten je však naďalej silný, nebojácny, rozdáva úsmevy a pritom dve z jeho dcér pomaly umierajú.

 

 “I reach to try to remember some perfect Before that we are striving for, but my mother has always been hurting and the king has always been smirking and the princesses have always been tucked away and their queen always silent.”

Čarodejniciam je tu poskytnutý nový, celkom inovatívny pohľad - majú chrániť stabilitu a mier kráľovstva Ever, kráľovskú rodinu a tá naopak má chrániť ich. Poskytli im Domov na kopci, kde žijú všetky čarodejnice. Nikdy sa nezamilujú, dbajú o dobro krajiny a všetky silné kúzla sa na nich odrazia prostredníctvom pribúdajúcich farebných sukní, ktoré nemožno zložiť – čím ťažšie kúzlo, tým ťažšia vrstva, aby váhu raz uskutočneného niesli so sebou už do konca života. A aby toho nebolo málo, v pozadí visí nevyriešené zmiznutie princeznej spred 80 rokov, čo malo za následok rozpútanie vojny medzi kráľovstvami. A dodnes nikto nevie, ktoré susedné kráľovstvo ju unieslo, prečo a či vôbec došlo k únosu, či je ešte nažive...

“A rule is easier to break than a spell.”

Náročne koncipovaný príbeh, so silne patriarchálnym modelom vládnutia, kedy sa dobrý kráľ len usmieva, kráľovná mlčí, princezné sú odstrčené do úzadia a obyvatelia trpia nedostatkom jedla a zúfajú si. Tak čo sa to tam vlastne deje? Ako to všetko spolu súvisí? Čo nám uniká? Autorka nás veľmi dlho drží v napätí a nevedomosti, podsúva informácie po troškách a nabaľuje ďalšie a ďalšie okolnosti.  

“Some stories are hard to shake. Some truths are hard to see.”

Už dávno som nečítala pútavé YA fantasy, pričom by úplne absentoval romantický vývoj vzťahu medzi hrdinami. Tu sa ho naozaj nedočkáte. Nie je podstatný. Na piedestál sú vyzdvihuté súrodenecká láska, obetavosť, láskavosť a pocit spolupatričnosti. Apeluje sa na potrebu brániť dobro za každú cenu, aj keď pri tom môžete prísť o vlastné ilúzie a dokonca aj o svojich blízkych. Zlo nie je vždy jednoduché nájsť, ale ak ho už raz zbadáte, nesmiete uhnúť pohľadom, ani pred ním zatvárať oči. Treba proti nemu bojovať, nech vás to stojí čokoľvek...

 

“Magic doesn’t have to be forever.

Even the strongest flames are extinguished.

Spells are meant to be broken.”


2 komentáre:

  1. O knihe som ešte nepočula, ale vyzerá veľmi zaujímavo a má krásnu obálku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj mňa najprv zaujala obálka a následne anotácia :) Ak máš chuť prečítať si niečo nové a "neokúkané", odporúčam! A nie je ani dlhá! :)

      Odstrániť