sobota 26. septembra 2020

Girl, Serpent, Thorn

“She had read enough stories to know that the princess and the monster were never the same. She had been alone long enough to know which one she was.”

Názov: Girl, Serpent, Thorn
Autor:
Melissa Bashardoust
Vydavateľstvo, rok vydania:
Flatiron Books, 2020
Počet strán:
336
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie): 3,81

Anotácia:

A captivating and utterly original fairy tale about a girl cursed to be poisonous to the touch, and who discovers what power might lie in such a curse... 

There was and there was not, as all stories begin, a princess cursed to be poisonous to the touch. But for Soraya, who has lived her life hidden away, apart from her family, safe only in her gardens, it’s not just a story.

As the day of her twin brother’s wedding approaches, Soraya must decide if she’s willing to step outside of the shadows for the first time. Below in the dungeon is a demon who holds knowledge that she craves, the answer to her freedom. And above is a young man who isn’t afraid of her, whose eyes linger not with fear, but with an understanding of who she is beneath the poison.
Soraya thought she knew her place in the world, but when her choices lead to consequences she never imagined, she begins to question who she is and who she is becoming...human or demon. Princess or monster.

Recenzia:

Kde bolo, tam bolo... Bola jedna princezná. Princezná ukrytá vo veži, ktorej sa nikto nesmel dotknúť, pretože nosila smrť. Málokto ju videl. Bola nepríjemným a temným tajomstvom kráľovskej rodiny. Až ju jedného dňa zbadal stáť osamelú na streche paláca mladý, pohľadný vojak...

“The world would move on without her, as it always had.”

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že presne viete, ako sa to bude ďalej vyvíjať... nie. Neviete. Toto by ste nepredvídali. V tejto krajine nie je nič také, ako sa javí. Ani princezná, ani vojak túžiaci ju zachrániť, ani legendy a dokonca ani samotná kliatba.

 

“You’re the part of me that I had forgotten, Soraya. And I’m the part of you that you could be – unrestrained, unburdened.”

Princezná Soraya bola odmalička sama. Musela prekrývať svoju pokožku, aby nedbalo nespôsobila dotykom smrť. Nepozná mamin dotyk, ani pohladenie. Vnútorne neustále bojuje s dilemou, či sa nechať pohltiť svojou smrtiacou mocou alebo ju potláčať a rozsievať život. No ak by sa jej oddala, už by sa nelíšila od divov, zlých démonov, ktorí sú príčinou jej kliatby. Bojí sa, že by sa stala jedným z nich. A len tento neustály vnútorný boj znamená, že je ešte stále človekom.

 

“You could kill me with a single touch. Why should you ever be afraid of anyone?” She peered closer, tilting her head. “No, it’s only yourself that you fear.”

Ide o vynikajúco rozvinutý príbeh od začiatku do konca. Vývojom prechádzajú postavy, ale mení sa aj naša nálada a očakávania záveru. V žiadnom okamihu by som nepredvídala, ako sa to nakoniec naozaj cele vyvrbí. Veľkolepo spracovaný story arc hlavnej hrdinky, jej vnútorný prerod a zmena zmýšľania o sebe samej aj o svete naokolo bol zážitok sledovať. Od počiatku bola sama, túžila po spoločnosti, celý svet sa jej otočil chrbtom a mala naveky ostať nežiadúcim a nebezpečným tajomstvom. Je pochopiteľné, že keď sa konečne objaví možnosť svoju kliatbu zrušiť, pokúsi sa o to aj za vysokú cenu. Jej činy absolútne nevedú k takým koncom, ako si predstavuje. Práve naopak. A tu vidieť jej rastúcu vnútornú odolnosť a silu, postaviť sa nepriazni osudu a prekážkam, nevzdávať sa, pokračovať ďalej aj za zmenených okolností a pripraviť nový plán. Posolstvom sa stáva zmierenie sa sám so sebou a prijatie svojej podstaty, len tak možno objaviť dlho hľadaný vnútorný pokoj.

 

“She had never realized how easily hope died when there was no sunlight, how hard it was to believe that another day was worth fighting for when there was only night.”

Aj keď nejde vyslovene o retelling, v tomto príbehu zbadáte prvky viacerých rozprávok, napr. Šípkovej Ruženky, Krásky a zvieraťa či dokonca zmienky o perzskej verzii Dlhovlásky (Rapunzel). Autorka sa inšpirovala starovekou Perziou, na vytvorenie správnej historickej atmosféry príbehu využíva kombinácie slov zo starej i novej perzštiny. Na dokonalé doplnenie worldbuildingu nám predstavuje aj základné piliere použitého náboženstva, opäť s reálnym historickým základom. Kniha je plná zvratov, nečakaných spojení, prekvapení a vo výsledku ide o fantastický, magický a prepracovaný standalone s dôrazom na večnú morálnu dilemu, či v sebe nechať zvíťaziť svoju dobrú alebo zlú stránku.

 

 “I was always afraid the poison would make me a monster, but what if trying to get rid of it makes me more of a monster than I was before?”

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára