nedeľa 3. januára 2021

How the King of Elfhame Learned to Hate Stories

 But no one chooses a future. You choose a path without being certain where it leads.

Názov: How the King of Elfhame Learned to Hate Stories
Séria:
The Folk of the Air/ Férska sága #3.5
Autor:
Holly Black
Vydavateľstvo, rok vydania: Hot Key Books, 2020
Počet strán:
173
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie):
4,34

Anotácia:

An irresistible return to the captivating world of Elfhame. Once upon a time, there was a boy with a wicked tongue. Before he was a cruel prince or a wicked king, he was a faerie child with a heart of stone. Revealing a deeper look into the dramatic life of Elfhame’s enigmatic high king, Cardan, this tale includes delicious details of life before The Cruel Prince, an adventure beyond The Queen of Nothing, and familiar moments from The Folk of the Air trilogy, told wholly from Cardan’s perspective. 

This new installment in the Folk of the Air series is a return to the heart-racing romance, danger, humor, and drama that enchanted readers everywhere. Each chapter is paired with lavish and luminous full-color art, making this the perfect collector’s item to be enjoyed by both new audiences and old.

Recenzia:

Krátky a fanúšikmi vysnený doplnok k Férskej ságe od jednej z najúspešnejších autoriek súčasnej YA literatúry – Holly Black. Nejde o kontinuálny príbeh, ani o jednoliate rozprávanie. Kniha je skôr zbierkou útržkov Cardanovho života z doby predtým, než spoznal Jude, ďalej jeho pohlaď na niektoré udalosti z trilógie Férskej ságy a čerešničkou na torte je krátka epizóda odohrávajúca sa po skončení trilógie, ktorej je venovaný úvod a záver tohto stručného dielka. Nesmierne príťažlivou sa stala nielen kvôli Cardanovej perspektíve, ale aj vďaka úžasnej obálke a dokonale k príbehu ladiacim ilustráciám talentovanej Rovina Cai.

Boys change, she told him. And so do stories.


A čo nám v tejto knihe krutý princ odhalí? Dozvedáme sa o ňom, ako bol vlastne nútený začať používať masku toho arogantného, neviazaného a ubližujúceho princa a čo je ešte lepšie, dozvedáme sa nielen kedy ju bol nútený nasadiť, ale hlavne, čo si v týchto chvíľach naozaj myslel a ako situácie sám prežíval. Ide o dôverný pohlaď do jeho vnútra, nahliadnutie pod falošný zovňajšok, ktorý ho zlovestná kliatba, vlastná rodina a spoločnosť prinútili nosiť.

...he well knew that everyone hurts one another and that the people you loved hurt you the most grievously.

Jeho očami sa pozrieme aj na prvé (trochu nenávistné) stretnutia s Jude a hoci mi jeho posadnutosť Jude vždycky pripadala mimoriadne znepokojujúca, ukázalo sa, že v nej predsa len možno vidieť aj romantický prvok. Cardan ju totiž vo svojom vlastnom falošnom a neskutočnom férskom svete začal podvedome považovať za jedinú skutočnú a ozajstnú, a tak sa stala jeho záchranným lanom v čase, kedy by si to ani náhodou nepripustil.

Ťažko určiť, v akom poradí by sa mal tento doplnok čítať. Je mi jasné, že kvôli spoilerom je oficiálne označený ako 3.5, teda čítať po skončení trilógie, ale poviem úprimne, že Cardanov pohlaď by som ocenila oveľa skôr, už na začiatku čítania Férskej ságy. V nej som ho totiž považovala za zbohatlíckeho arogantného rozmaznanca a neverila, ako je možné, že sa Jude mohla zamilovať zrovna do tyrana vyžívajúceho sa v jej ubližovaní a zosmiešňovaní. Poznať jeho myšlienky už skôr, mala by som o ňom lepšiu mienku a možno si tu ich rozvíjajúcu romancu užila s väčším pochopením.

 

But his future stretched in front of him, and he no longer saw any path through it.

Kniha je považovaná za absolútny must-have fanúšikov Férskej ságy, číta sa rýchlo a príjemne, presne ako krátka rozprávka bez hlbších zásahov do deja, a príťažlivý vizuál z nej spravil krásny doplnok zbierky a celej knižnice.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára