sobota 23. januára 2021

Andělský mág


„Lidé jsou mnohem komplikovanější než andělé.“ 

Názov: Andělský mág
Autor:
Garth Nix
Vydavateľstvo, rok vydania:
F
ragment, 2020
Počet strán:
464
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie):
3,64

Anotácia:

Od pádu Ystary a okamžiku, kdy se Liliath ukryla ve starém sarkofágu v chrámu svaté Margarety, uběhlo více než sto let. Přesto se nyní probouzí krásná jako dřív a její touha setkat se se svojí láskou, archandělem Palenielem, je silnější, než kdy byla. Moc dobře ví, že i když je jedním z nejsilnějších andělských mágů a její moc je obrovská, stačit to nebude. Bude potřebovat pomoc těch čtyř: medika Simeona, lovce pokladů Henriho, kadetky Agnez a malířky ikon Dorotey. Oni sami cítí, že od chvíle, kdy se prvně setkali, je cosi spojuje. Netuší však, že se mají stát figurkami ve hře, za které bude táhnout někdo jiný…

Recenzia:

Pri tejto knihe som mala veľké očakávania, no tie, bohužiaľ, neboli úplne naplnené. Bola ako príliš rezervovaný známy, pod ktorého povrch nedokážete nahliadnuť, lebo to sám bez zjavných príčin nedovolí. A tak sme síce dostali kvalitne prepracovaný worlbuilding, detailne vytvorenú anjelskú hierarchiu so zápornou hrdinkou Liliath, ale iskra medzi nami neprebehla.

Úvod je naozaj akčný, sme hodení rovno do boja, ktorým to všetko začalo a dozvedáme sa len útržky informácií. Tie si neskôr počas celej knihy sami dávame dokopy a postupne zisťujeme, čo a prečo sa vlastne udialo. Autor vytvoril stredoveký fantasy svet, geograficky inšpirovaný Európou, s tým rozdielom, že okrem bežných ľudí tu paralelne existuje aj svet anjelov. Tí sú síce prevažne na nebesiach, každý je patrónom iného územia, majú rôzne pôsobnosti, ale tí, čo ovládajú anjelskú mágiu, dokážu prostredníctvom vyhotovených ikon privolať rôznych anjelov na pomoc. Celý svet a každodenný život je tak popretkávaný anjelskou mágiou, od architektúry, cez liečenie až po bežné činnosti vylepšované mágiou tých najnižšie postavených anjelov s dosť úzko zameranou pôsobnosťou/mocou (napr. anjel čo všetko vidí a sleduje, anjel s mocou chrániť, stavať hradby a brániť alebo aj užitočný anjel, čo dokáže zozbierať všetok prach na jedno miesto). Samozrejme, nič nie je zadarmo, a tak si na ľuďoch privolávanie anjelov vyberá svoju daň: o pár hodín kratší život za privolanie serafína, no niekoľko rokov za privolanie samotného archanjela.

Záporná hrdinka Liliath bola obdarená privolávačka anjelov, anjelský mág, mladá tvorkyňa tých najsilnejších ikon s mocou privolať najvyšších anjelov bez akýchkoľvek dôsledkov ich privolania. Bola taká mocná, že o nej vznikli rôzne legendy a história ju poznala ako Pannu z Ellandy. Potom sa však v Ystare niečo zvrtlo, anjel Paleniel, patrón celého územia Ystary, bol ostatnými anjelmi zvrhnutý, Liliath sa vytratila, mnohí tvrdili, že zomrela a Ystaranov postihla strašná kliatba – ich krv sa menila na popol a buď na to umierali alebo sa menili na desivé príšery. Nastal hromadný exodus, územie Ystary sa uzavrelo a jej obyvatelia žili na vedľajších územiach biedny, otrocký život. Nazvali ich „popierači“ a aby netajili svoj pôvod a zamedzilo sa ich náhodnému styku s mágiou (lebo po ňom sa v nich kliatba opäť prebúdzala), museli nosiť šedé šaty vo farbe jemného popola.

Liliath však nezomrela, len vyčkávala na správnu chvíľu na dokonanie svojho dlho pripravovaného plánu. A práve naň potrebuje 4 ľudí, ktorí v sebe (nevedomky) nesú podstatu Paleniela. Pekný, akčný, apokalyptický úvod príbehu pokračuje zdĺhavým a nudnejším popisom života štvorice kľúčových postáv pre dokonanie Liliathinho plánu. Touto časťou ich samostatných, ešte neprepojených osudov sa treba jednoducho prehrýzť a neskôr to začne dávať zmysel a ich linky sa pretnú. Napriek tomu, že sa nepoznajú, ich totiž k sebe bude niečo priťahovať. Celý príbeh graduje až po veľkolepé vyvrcholenie Liliathinho plánu. Ten je opradený rúškom tajomstva aj pre čitateľov až do posledných strán knihy. Na môj vkus sa však poriadneho vysvetlenia dočkáme poriadne neskoro. Plán bol ohromne prepracovaný, od stretnutia tých najodlišnejších ľudí po zjednotenie utečencov a vnuknutie výpravy samotnej kráľovnej, ale záver bol zbrklý. Jednoducho, keď čítam viac ako 400 strán príprav na grandiózny záver, tak mi na jeho rozuzlenie posledné 2 vlažné strany poslednej kapitoly naozaj nestačia. Akoby sa autor vyčerpal podrobným prepracovaním okolností príbehu – sveta, hierarchií, a na samotné dokončenie príbehu mu nezostalo veľa energie (asi ani chuti). Trochu umelo na mňa pôsobil aj rád mušketierov slúžiacich kráľovnej a silený feminizmus. Vo všeobecnosti obľubujem silné, ženské postavy, ale ich dosadenie takmer do všetkých vysoko-riadiacich funkcií v príbehu bolo už prehnané a zďaleka to nepôsobilo prirodzene (a už vôbec nie vyrovnane).

 

„Přenechme hádanky tomu, kdo si může dovolit nést následky jejich rozluštění.“

Kniha je trochu oriešok, ale je odlišná a prepracovaná, to jej nemožno uprieť. Ak máte chuť prečítať si po dlhšej dobe niečo nové, niečo iné, zahŕňajúce anjelskú tému, hoc nie tým typickým YA štýlom, dajte jej šancu. A ak už máte skúsenosti s dielami Gartha Nixa a jeho štýl písania ulahodil vašej čitateľskej duši, možno v nej nájdete nového favorita. Pretože vždy je lákavé pátrať po pravdivosti legiend a kto by netúžil odhaliť nepoznaný príbeh Panny z Ellandy a archanjela Paleniela?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára