štvrtok 19. marca 2020

The Binding

Which was worse? To feel nothing, or to grieve for something you no longer remembered?

Názov: The Binding
Autor: Bridget Collins
Vydavateľstvo, rok vydania: The Borough, 2019
Počet strán: 448
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie): 3,90

Anotácia:

Imagine you could erase your grief. Imagine you could forget your pain. Imagine you could hide a secret. Forever.
Emmett Farmer is working in the fields when a letter arrives summoning him to begin an apprenticeship. He will work for a Bookbinder, a vocation that arouses fear, superstition and prejudice – but one neither he nor his parents can afford to refuse. He will learn to hand-craft beautiful volumes, and within each he will capture something unique and extraordinary: a memory. If there’s something you want to forget, he can help. If there’s something you need to erase, he can assist. Your past will be stored safely in a book and you will never remember your secret, however terrible. In a vault under his mentor’s workshop, row upon row of books – and memories – are meticulously stored and recorded. Then one day Emmett makes an astonishing discovery: one of them has his name on it. The Binding is an unforgettable, magical novel: a boundary-defying love story and a unique literary event.

Recenzia:

Krásny, nevšedný a trochu znepokojujúci kúsok historickej fantasy. Emmet Farmer je syn obyčajného farmára, žijúci vo svete, kde prestavujú knihy niečo zakázané, o čom sa nehovorí. Koncept kníh je tu prevrátený úplne naruby – nejde o vymyslené príbehy, ale o spomienky skutočných ľudí. Tých, čo trpeli a chceli zabudnúť. Čo mali tajomstvo také strašné, že o ňom sami nechceli viac vedieť. Alebo tých, čo chceli zarobiť na predaji vlastných spomienok.
“They get bound into a book, and that makes them forget.”
V procese zabudnutia pomáha osoba – binder – viazač, ktorý prenesie vaše spomienky do krásnej, ručne zdobenej knihy a tú uschová. Mnohí ich označujú ako čarodejníkov.
“We are doctors of the soul and not witches.”
Keď sa Emmet stane učňom jedného z nich, príbeh sa začína zamotávať. Na tajomnosti pridá aj príchod neznámeho bohatého muža Luciana Darnaya. Od začiatku cítiť, že nám niečo uniká. Autorka bravúrne vyjadruje ten vzláštny, chýbajúci pocit v Emmetovej mysli, až sa cítime rovnako ako on. Všadeprítomná zúfalá snaha spomenúť si, čo a prečo bolo vymazané a keď si myslíte, že už na to prídete, opäť vám to nejak unikne.
“They say that´s the worst, when you don´t know what you´ve forgotten. It´s as if someone is just ahead of me, leaving every room just before I open a door.”
Popis sveta, ako ho predostiera autorka, vyvoláva zimomriavky. Ako by vyzeral svet, keby všetci naokolo niečo chceli zabudnúť a nechali si to vymazať z pamäte? Bol by takýto svet ešte „skutočný“? Alebo len dotvorený k čo najlepšiemu obrazu?
“How many people are walking around with half their lives missing, oblivious?”
V príbehu sme svedkami aj rozvíjajúceho sa romantického vzťahu medzi Emmetom a Lucianom. Od počiatku je však pre predsudky spoločnosti, sociálnu nerovnosť a vzájomnú nenávisť odsúdený k zániku. Ide o jemnú, nenaplnenú lásku, ktorej v ceste stojí príliš veľa prekážok a zabudnutia. Je možné opätovne sa zamilovať? Alebo nájdu iný spôsob, ako si k sebe nájsť cestu?
“If I could only keept that memory, I´d give anything, because at least if I remembered I could live it again and again, even if I never saw him again that would still be something.”
Perfektná kniha, úžasný námet, nádherná obálka a myšlienky, ktoré bude zapisovať jednu za druhou a uviaznu vo vás navždy.
“I imagine a binding like a doorway, leading you into an empty room. You can clear your life away. Start again.”

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára