štvrtok 5. marca 2020

Jane Austen doma

Názov: Jane Austen doma
Autor: Lucy Worsley
Vydavateľstvo, rok vydania: Slovart, 2018
Počet strán: 404
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie): 4,26
 
Anotácia:

Pri príležitosti 200. výročia úmrtia Jane Austenovej nám historička Lucy Worsley ponúka nový pohľad na jej údajne jednotvárny život. Vo svojej knihe nás zavedie na miesta, odkiaľ najobľúbenejšia anglická spisovateľka potichu menila svet. Ukáže nám, ako žila, pridá detaily z jej súkromia, preskúma izby a priestory, ktoré boli pre ňu dôležité. Napriek vžitej predstave, že Jane prežila „život bez udalostí“, nám autorka predstavuje temperamentnú ženu, ktorá bojovala o svoju slobodu. 

Recenzia:

Veľmi kvalitne a detailne spracovaný životopis podaný charakteristickým rozprávačským štýlom súčasnej anglickej historičky Lucy Worsley, preslávenej vlastnými televíznymi programami z histórie na BBC. 

Dielo je vďaka množstvu postáv, ktoré viac či menej zasiahli do Austenovej života náročným čítaním vyžadujúcim systematickosť a sústredenosť. Kvalitu jej výskumu dokazujú bohaté citácie a odkazy na použité zdroje a rukopisy, z ktorých autorka čerpala. Cenným prínosom ja aj detailná analýza vzťahov medzi jednotlivými členmi rodiny. Pozornému oku L .W. neušiel žiadny jej príslušník, a tak postupne odhaľujeme pôvodných nositeľov typických charakterových čŕt knižných hrdinov, hoci samotná J.A. tvrdila, že nikdy do žiadneho diela nezahrnula „skutočných“ ľudí. Táto kniha predstavuje must have pre všetky "janistky", oddané ctiteľky, ktoré chcú lepšie porozumieť (nielen) jej knihám, ale aj jej samotnej.

„Len s Austenovou si začali ženy myslieť, že chcú – nie, potrebujú – pána Darcyho. Len s Austenovou začali ženy žiť tak, ako žijú dnes.“

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára