nedeľa 22. marca 2020

V zajetí zimy



„Ale pokaždé jsem měla na výběr totéž. Volbu mezi jedinou smrtí a všemi těmi malými. “ 

Názov: V zajetí zimy
Autor: Naomi Novik
Vydavateľstvo, rok vydania: Host, 2020
Počet strán: 479
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie): 4,25

Anotácia:

Mirjem pochází z rodu lichvářů, avšak její otec ve svém řemesle zrovna nevyniká. Každému rád půjčí, ale pak si neumí říct o splátky, takže se rodina nachází na pokraji chudoby — dokud Mirjem nezakročí. Obrní se před zatvrzelostí vesničanů, vydá se vymáhat dluhy a zjistí, že je pro tuto práci jako stvořená. Když jí její dědeček dá měšec stříbrných mincí, přinese mu ho zpátky plný zlata.

Jenže když se rozkřikne, že umí proměnit stříbro ve zlato, ukáže se, že to možná přinese víc potíží než prospěchu. Mirjeminy schopnosti přilákají pozornost krále Staryků — nadpřirozených bytostí, které přicházejí s prvním záchvěvem zimy a prahnou po zlatě. Dá se tak do pohybu řada událostí, v jejichž středu stojí spolu s Mirjem prostá dívka Wanda, která pro Mirjem začne pracovat poté, co si její otec nemůže dovolit zaplatit lichváři dluh, a šlechtična Irina, kterou chce její otec provdat za mladého cara. Jenže ani car Mirnatius není tím, čím se zdá být…


Recenzia:

Kniha právom označená Patrickom Rothfussom za jednu z najlepších, aké čítal. Plne sa s týmto názorom stotožňujem. Je chladná, temná, záhadná, je to klenot!

Snúbi sa v nej tajomno s niečím nevysloveným, čo vzbudzuje obavy a prikrýva to jemný závoj zo sveta víl s krajkou z námrazy na jeho okraji. Svojou atmosférou mi pripomenula jedinú knihu, ktorá vo mne počas čítania vyvolávala rovnaké pocity, a to Jonathan Strange & pán Norrell od Susanny Clarke. V nej obsahovali zrkadlá nebezpečný prechod na cesty vo svete víl, zatiaľ čo tu vzbudzuje strach cesta samotná, cesta Starykov, nachádzajúca sa hneď na okraji dediny a vedúca do lesa. Viete, že tam je, raz sa zdá bližšie, inokedy ďalej a keď sa na ňu chcete pozrieť priamo, nevidíte ju, no pri odvracaní zraku zbadáte v kútiku oka, ako sa nádherne trbliece. 
„...byla to cesta Staryků, již jsem znala a celý život letmo vídala v temných lesích. Ubíhala před námi do dálky, jako by tam byla vždycky, a táhla se i za námi, kam až jsem dohlédla, jako nekonečný klenutý průchod.“
V skutočnosti je to príbeh 3 silných žien vo svete mužov. Mirjem je dcérou Žida, ktorý v dedine požičiava peniaze, ale má príliš mäkké srdce, aby si ich od tvrdohlavých dedinčanov žiadal späť. Keď jej mama v zime ochorie a potrebuje lieky a teplú stravu, Mirjem sa rozhodne žiadať splátky od dedinčanov sama, a napriek nevôli rodičov sa im začne dariť. To, ako rýchlo sa jej zarobené medené a strieborné mince postupne menia na zlato, sa rozšíri aj v záhadnej a krutej ríši Starykov, ktorí do krajiny vždy priniesli len zimu, krutosť a smrť. A čo viac, o jej talent prejaví záujem samotný kráľ Starykov.
„Jen ať si myslí, že mě má, že může mávnutím prstu získat moje srdce. Jen ať si myslí, že bych zradila svůj lid a svůj domov, jen abych byla královnou po jeho boku.“
Pasáže medzi Mirjem a kráľom Starykov sú viac popisné, úsečné, dialógy krátke, plné inotajov a kradmých náznakov, aby si výsledok vyvodil čitateľ sám. Sú náročnejšie, ale o to krajšie. Osobne ma ich príbeh zaujal najviac zo všetkých, v istom momente deja som dokonca dúfala, že to tak neskončí...
Staryk na mě shlížel pronikavýma stříbrnýma očima, dychtivýma a krutýma jako oči jestřába. „To sis myslela, že mi můžeš uniknout po cestách smrtelníků a skryješ se za zdmi smrtelníků?“
Druhou silnou ženskou postavou je Wanda, ktorá príde slúžiť do Mirjeminej rodiny, aby tak splatila otcov dlh a zároveň sa postarala nielen oňho, ale aj o svojich 2 bratov. Táto rodina však pre ňu časom znamená viac, než tá vlastná. Jej osud sa zvrtne v momente, keď ju otec – bitkár a alkoholik – začne mlátiť pred pytačom z dôvodu, že ho odmietla. Na pomoc jej prídu dovtedy tichí a utiahnutí bratia a pred otcom sa spoločne ubránia, no musia utiecť do tajomného, zasneženého lesa.

Treťou hlavnou ženskou postavou je Irina, vojvodova dcéra, odjakživa vnímaná ako budúci prostriedok výhodného obchodu, ktorý má prebehnúť (ako inak) formou dobre uzatvoreného sobáša. Kde jej však chýba nadpozemská krása, tam jej kúzlom dopomôže zázračné starycké striebro a stáva sa manželkou toho najmocnejšieho muža v zemi, samotného cára. Už prvú noc ale uniká do zázračného sveta, aby ju nezničil ohnivý démon obývajúci cárovo/manželovo telo.

Na začiatku sa príbehy vyvíjajú samostatne, vidíme život očami každej z hrdiniek, a tak rozumieme ich zmýšľaniu a pohnútkam. Príbeh Iriny nastupuje až neskôr a potom sa začínajú navzájom prelínať všetky tri. Niektoré pasáže sú dokonca z pohľadu Wandiných bratov, Irinej pestúnky, či samotného cára/démona.
„Takže ty máš díky čarovnému stříbru za manžela ohnivou stvůru, zatímco já ledovou. Měly bychom je spolu zavřít do jedné místnosti, aby z nás obou udělali vdovy.“
Každá z postáv prejavuje svoju vnútornú silu diametrálne odlišne. Mirjem je racionálna a pragmatická, sama o sebe tvrdí, že vymáhaním peňazí od dedinčanov jej srdce schladlo. Irina pôsobí nevinným, poslušným a nábožným dojmom, ale pri strete s démonom a vyjednávaním o vlastný život a nakoniec aj o životy všetkých jej poddaných, sa stáva pravou cárovnou. A Wanda bojuje svojím tichým spôsobom, pomocou, ktorú dáva, aj keď o ňu nie je vyslovene požiadané a nakoniec svojím neoblomným NIE, vysloveným v pravej chvíli, ktorým presvedčí všetkých naokolo a pomôže tak zvrátiť celú situáciu. Nie sú hrdinkami od začiatku, nemajú žiadne super schopnosti (s výnimkou jednej), hrdinkami sa stávajú až nepriaznivými okolnosťami.

Nájdite si svoje pokojné miesto, sledujte za oknom posledné záchvevy zimy a začítajte sa do tejto podmanivej rozprávky. Neponáhľajte sa, všetko so všetkým súvisí. A na konci ju budete chcieť začať čítať zase odznova. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára