piatok 12. júna 2020

Převorství u pomerančovníku

„Každý příběh se rodí ze semínka pravdy. Příběhy obsahují poznání, i když přetvořené ve fantazii.“

Názov: Převorství u pomerančovníku
Autor: Samantha Shannon
Vydavateľstvo, rok vydania: Host, 2020
Počet strán: 850
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie): 4,16


Anotácia:

Svět je nesmiřitelně rozdělený. Královenství nemá dědičku. A dávný nepřítel se probouzí.
Inyské říši už přes tisíc let vládne berethnetská dynastie. Královna Sabran musí povít dědičku, aby svou zemi zachránila před zkázou. Stále si však nezvolila druha a ke dveřím její ložnice se plíží hrdlořezové.
Ead Duryanová je u dvora jednou z mála cizinek. Vypracovala se na pozici dvorní dámy, ve skutečnosti ovšem zůstává věrná utajenému společenství Rudých panen. Nespouští oči z královny Sabran a pomocí magie ji tajně chrání.
Na opačné straně temného moře se Tané celý život cvičí v bojovém umění, aby se mohla stát dračí jezdkyní. Okolnosti ji však doženou k rozhodnutí, které ohrozí celou její budoucnost.

Západ a Východ tvrdošíjně odmítají spolupracovat, ale síly zla procitají z tisíciletého spánku…


Recenzia:

Legenda vraví, že obrovský ohnivý drak Bezmenný, spútaný v Priepasti sveta už takmer tisícročie, onedlho povstane. A s ním aj celá Dračia armáda s jediným cieľom – podrobiť si ľudstvo a všetky jeho kráľovstvá. Nájdu jeho vládcovia silu prekonať storočia nezhôd, rozdielnych názorov a náboženstiev a spoja svoje sily v poslednom boji?
Západ nebo Východ, Sever nebo Jih – ohni na tom nezáleží. Hrozba přichází z hloubi, ne z dáli.
Toto veľkolepé dielo je vyrozprávané prostredníctvom mnohých postáv z rôznych kútov sveta. Dostávame tak na podnose informácie nielen o ich životoch, ale aj o názoroch, náboženstve a spôsobe života obyvateľov konkrétnych kráľovstiev. Neuveriteľne ma bavilo sledovať tú rôznorodosť, čo jedni považovali za svätú pravdu, podstatu ich viery, druhí považovali za absolútne rúhanie. Zatiaľčo Západ sa už roky snaží vyhubiť každé dračie stvorenie, Východ ich uctieva a žijú spolu v mieri.
„Některé pravdy je lepší nechat spát. A některé vzdušné zámky by měly raději zůstat v oblacích. Zrodí se nové příbehy, které nesou velké přísliby. Jenže ty jsou ještě obestřené tajemstvím.“
Aj keď spočiatku máte pocit, že ide o natoľko diametrálne odlišné kultúry, svety a postavy, že ich osudy nie je možné pretnúť a sledujeme ich osobitne, nezúfajte! Postupne odhaľujeme tajné sprisahania, útržky histórie, sme svedkami prevratov, uzurpovania moci. V pravých vierach a nespochybniteľných legendách sa začínajú zjavovať trhliny a začína nám dochádzať, že dejiny sa vždy prezentujú očami víťazov. Ako niekoľko storočí pretvorí dezinformácie na nové náboženstvo tak, ako to len história vie. A napokon zistíme, že legendy sú len storočia budované lži...
Když historie nedokáže osvětlit pravdu, mýtus si stvoří svou vlastní.
Tento príbeh má toľko bodov zlomu, kedy si poviete, že z tohto už nie je cesty úniku. A predsa autorka vždy prekvapí novým dejovým zvratom. Neuveriteľné. Krútila som hlavou a pýtala sa, ako je toto stále možné. Čaká na vás milión prekvapení.

Absolútne ma nadchli draci a všetky vytvorené stvorenia. Draci samotní boli rozdelení na ohnivých zo Západu a vodných z Východu, pričom ohnivý draci mali svojich potomkov, krížencov s inými zvieracími druhmi a tým vznikla krutá Dračia armáda. Východní vodní draci sú, naopak, storočia staré, múdre a vznešené bytosti, rovné Bohom. Draci a aj mýtické stvorenia Prevorstva hovorili ľudským hlasom, Bezmenný dokonca prehováral do myslí ľudí. Svojou podobou pripomínali skôr drakov zobrazovaných v japonskej kultúre, veď napokon autorka sa nechala inšpirovať japonskými príbehmi, ako aj príbehmi o sv. Jurajovi a drakovi. Táto epická fantasy je veľká zmes príbehov a legiend zo všetkých kútov sveta, mne však v mnohom pripomínala práve rytierske príbehy a hľadanie svätého Grálu – zabiť Bezmenného bolo možné iba jediným mečom – Ascalonom – ktorý bol skôr zabudnutou legendou, nikto ho nevidel a nikto nevedel, či je skutočný a kde by sa mal nachádzať.
Draci na ni upírali zrak. Říkalo se o nich, že dokážou nahlédnout do nejhlubších tajemství duše, protože lidské bytosti jsou z velké části utvořeny z vody a veškerá voda patří drakům.
V poslednej tretine knihy sa začnú nádherne prepájať všetky súvislosti, útržky informácií zapadnú do seba ako kúsky skladačky a výsledok je ozaj veľkolepé dielo. Na začiatku som mala pocit, že záchrana situácie je vždy postavená na tých istých, pár silných a odvážnych jednotlivcoch. Ale neskôr sa ukazuje, že svojou troškou prispievali aj postavy zdanlivo v úzadí a mýtické tvory, bez zásahu ktorých by naši hrdinovi boli už dávno po smrti.
Jenže žádné kouzlo není samo o sobě špatné. Záleží vždy na tom, jak s ním naloží ten, kdo ho sesílá.
Mnohí ocenia feministický pohľad na svet, hlavnými hrdinkami príbehu sú vlastne 3 ženy snažiace sa zachrániť ich svet a rodová rovnosť je tu považovaná za absolútnu samozrejmosť. A určite sa mnohí postavia tvárou v tvár predsudkom, o ktorých si možno ani neboli vedomí, že ich majú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára