štvrtok 13. februára 2020

Hrobár z Paríža

Názov: Hrobár z Paríža
Autor: Barbora Šedíková
Vydavateľstvo, rok vydania: Motýľ, 2019
Počet strán: 312
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie): 3,50

 

 

Ruka, ktorá drží pero, píše históriu. Lenže história sa nepíše atramentom. Je utvorená v krvi a prachu.




 

Anotácia:
 
14. júl 1789 – deň, keď sa navždy zmenila tvár Francúzska. Aj mladého Marcela nadchol ideál slobody, rovnosti a bratstva, a preto ochotne priložil ruku ku krvavej mašinérii, ktorá stála život dva milióny ľudí vrátane Ľudovíta XVI. a Márie Antoinetty. Práca asistenta kráľovského kata je však zradná – musí sa prizerať, ako mu najbližší umierajú priamo pred očami. Na rad prichádza aj jeho milovaná Ynez.
Listujte stranami podmanivého príbehu lásky medzi šľachtičnou a parížskym hrobárom na pozadí búrlivých udalostí, ktoré sa nezmazateľne zapísali do dejín Európy.
Dokáže ich láska vzdorovať tajomstvám minulosti, spoločenskej priepasti a hlavne nenávisti francúzskeho ľudu bažiaceho po modrej krvi?
V krutých časoch, keď sa nedalo veriť nikomu sa budú musieť rozhodnúť, čo všetko sú ochotní obetovať, aby ich príbeh prežil to najtemnejšie obdobie francúzskych dejín.

Recenzia:
Príbeh chudobného chlapca a šľachtičnej v časoch Francúzskej revolúcie. Nenechajte sa oklamať obálkou ako ja! Ak čakáte zamilovaný román z červenej knižnice, budete sklamaní. Táto kniha sa vám zaryje pod kožu. Už od prvých stránok vám bude vnútorný hlas našepkávať, že to nemôže dopadnúť šťastne.
Nepoznám plány toho hore, ale poviem ti pravdu, ktorú vyslovili ľudia. Všetko má svoj zmysel a význam. Každé jedno rozhodnutie, stretnutie, strata. Všetko sú to figúrky na šachovnici života.
Čitatelia sa v predpovedaní záveru knihy rozdelia na dva tábory. O čo väčšie je napokon prekvapenie, že pravdu nebudú mať ani jedni... Čo mi ale chýbalo, bolo hlbšie sa zžitie s postavami knihy. Autorka ich popisuje len zbežne, povrchovo, prekážali mi niekoľkoročné časové skoky v ich životoch. Avšak odpustila som jej to, keď prišla na scénu žena v čiernom plášti. Každá stať s Ňou je ako pohladenie pre dušu. Krásne myšlienky, hlboké pravdy, závan osudu a tajomna... 

Tip na záver: ak na začiatku knihy prečítate vetu, o ktorej si myslíte, že by bola hodná jej zaznamenania, urobte to! Táto kniha ich má nespočet. Alebo si to nechajte na opätovné prečítanie, určite sa na to tentokrát budete pozerať inak.
Nedokážem zmeniť svet. Iba svet zmení nás. Buď v dobrom, alebo zlom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára