sobota 1. februára 2020

Pocta J. R. R. Tolkienovi


Chvíľu som uvažovala nad tým, o čom bude môj prvý príspevok. Na základe mojej najobľúbenejšej knihy, autora a najväčšej knižnej zbierky som sa napokon rozhodla, že ako prvú neuvidíte recenziu jednej samostatnej knihy, ale predstavím vám celú svoju zbierku kníh od jedného z najväčších autorov – J. R. R. Tolkiena. Táto zbierka sa začala niekedy pred 20 rokmi prvou knihou – Hobitom. Nasledoval Pán prsteňov v českom jazyku v úžasnej edícii od vydavateľstva Mladá fronta, doplnený Silmarillionom a Nedokončenými príbehmi rovnakej edície.

Dlho to vyzeralo, že tieto knihy budú všetko, čo od Tolkiena vlastním. Ale potom bolo vydané nádherné ilustrované vydanie Silmarillionu, ktorému som ako správny fanúšik nemohla odolať.
 
  

Potom už nasledovalo pozvoľné rozširovanie zbierky rôznymi úlovkami, ktoré upútali moju pozornosť buď svojím originálnym spracovaním (The Adventures of Tom Bombadil, The Art of The Lord of the Rings),

  

príbehom, ktorý ešte u nás nebol známy (tu dávam do pozornosti knihy dodnes nepreložené do slovenského či českého jazyka a teda len v pôvodnom znení - napr. The Story of Kullervo, The Lay of Aotrou & Itroun),



analýzou diel inými autormi (David Day)


 alebo súhrnom máp Stredozeme.


A tak som sa rokmi prepracovala k tejto najbohatšej zbierke, akú vlastním a ako ju môžete vidieť na priložených fotografiách.
Napriek tomu, že J. R. R. Tolkien už dávno nežije a nanešťastie nás v januári 2020 opustil aj jeho syn a editor Christopher, ktorému vďačíme práve za posmrtné vydanie kníh Silmarillion, Nedokončené príbehy, Húrinove deti, Beren a Lúthien, Pád Gondolinu, atď., už teraz viem, že moja zbierka sa ešte bude rozrastať. A čím?
Verní fanúšikovia určite vedia, že posledné knihy v českom preklade vyšli vo vydavateľstve Argo a to v nasledovnom poradí: Húrinove deti v roku 2007 a Pád Gondolinu v roku 2019 (vydaný v AJ v roku 2018). Christopher Tolkien vydal tieto knihy na základe otcových poznámok a návrhov, pričom jeho práca trvala niekoľko desaťročí.


 
 
Beren a Lúthien zostala kvôli náročnosti prekladu a obsahu básní dosiaľ poslednou nepreloženou knihou. Tieto 3 knihy, označené ako „Veľké príbehy“, považoval Tolkien za najdôležitejšie príbehy Prvého veku. Dlho nebol známy ani len predpokladaný termín vydania prekladu knihy, ktorá v angličtine vyšla v roku 2017, teda ešte pred už preloženým Pádom Gondolinu. Ale tohto roku sa konečne dočkáme! Vydavateľstvo Argo zverejnilo na svojej stránke dátum vydania knihy Beren a Lúthien - 30. 06. 2020!*

A na záver bonus pre všetkých milovníkov tematických zápisníkov (zn. Moleskine) - nedalo sa im odolať 😉:


*update: Kvôli opatreniam súvisiacim s koronavírusom sa dátumy vydaní mnohých kníh posunuli a, bohužiaľ, nevyhlo sa to ani očakávanej knihe Beren a Lúthien - aktuálne je predpokladaný dátum vydania posunutý na 31.12.2020.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára