nedeľa 9. februára 2020

Každý klame

Názov: Každý klame
Autor: Seth Stephens-Davidowitz
Vydavateľstvo, rok vydania: Lindeni, 2019
Počet strán: 272 
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie):3,91



 „Dovolím si tvrdiť, že vyhľadávania sú najrelevantnejšie dáta.“






Anotácia:

Každý klame ponúka fascinujúce, prekvapujúce a niekedy aj smiešne nahliadnutia do všetkého, od ekonómie po etiku, šport, od rasy po pohlavie a ďalšie, všetky čerpané zo sveta Big data. Aké percento bielych voličov nehlasovalo za Baracka Obamu, pretože je čierny? Ovplyvňuje to, kam chodíte do školy, akí ste v živote úspešní? Uprednostňujú rodičia tajne synov pred dcérami? Ovplyvňujú násilné filmy mieru kriminality? Dokážete poraziť akciový trh? Ako pravidelne klameme o našom sexuálnom živote?
Seth Stephens-Davidowitz skúma tieto otázky a ponúka odhalenia, ktoré nám môžu pomôcť lepšie porozumieť sebe a nášmu životu. Odhaľuje predpojatosti hlboko zabudované v nás. Kniha Každý klame nás vyzýva, aby sme premýšľali inak o tom, ako vidíme svet.  

Recenzia:

Nejako som očakávala, že táto kniha bude iná, než je v skutočnosti. Možno viac psychologických odôvodnení, prečo ľudia klamú a pár osvedčených tipov, ako to spoznať a odhaliť. Tak presne takáto nie je. Čo je vlastne celkom pochopiteľné, keďže autor je bývalý dátový analytik Googlu a ekonóm. Ale poďme k veci.

Prvá polovica je veľkým vzorkovníkom toho, čo všetko ľudia zadávajú do Google vyhľadávača a ako tieto údaje vytvárajú obrovské súbory informácií, tzv. big data asi vo všetkých oblastiach, na ktoré si len spomeniete.
„...pretože Google vyhľadávania sú zďaleka najdominantnejším zdrojom veľkých dát.“
A zrejme kvôli zvýšeniu popularity knihy sa tu zväčša rozoberajú tie najbizarnejšie sexuálne vyhľadávania. Postupne sa prepracovávame k objasneniu názvu knihy, a teda k tomu, že každý človek klame buď iným alebo sebe. Preto autor spochybňuje napáda vierohodnosť malých prieskumov a spolieha sa viac a viac na vyhľadávania, pretože ako tvrdí, „aj keď klamete sami sebe, Google stále vie pravdu.“ A konkrétnejšie to vysvetľuje, pozor, prekvapenie, na sexuálnych preferenciách ľudí, výsledkoch amerických volieb, ale aj na skrytom rasizme, tajnom uprednostňovaní synov pred dcérami a spoločensky tabuizovanej otázke, či ľudia ľutujú rozhodnutie mať deti. 

Samozrejme, nevynecháva ani dôležitosť dát zozbieraných populárnymi sociálnymi sieťami, pričom Facebook úsmevne opísal slovami „Facebook je digitálnym sérom chváľ-sa-svojim-kamarátom-o tom-aký-dobrý-je-tvoj-život.“ Na to všetko nadväzuje s trochu desivými odhaleniami, aké rôzne spoločnosti a odvetvia takéto dáta potrebujú a analyzujú kvôli dosiahnutiu svojich cieľov. Či už ide o športové prenosy, poisťovníctvo alebo kasína. Zároveň poznamenáva, kde všade by sa veľké dáta dali pozitívne využívať – napr. medicína a diagnózy pacientov, hoci poukazuje aj na prítomnosť s tým súvisiacich etických otázok a apeluje na „...opatrnosť pri využívaní dát za účelom predikcie činov jednotlivcov.“ (nevšedný pohľad na problematiku vrážd, samovrážd a s tým súvisiace predchádzajúce vyhľadávania na Googli vs. hypotetické opatrenia zo strany štátu vs. individuálna sféra jednotlivca).
„Niekedy je moc veľkých dát taká impozantná, až naháňa strach. A vzbudzuje etické otázky.“
Zhrnutie na záver: Mohla byť kniha stručnejšia? Mohla. Mala obsahovať menej príkladov zbytočných internetových vyhľadávaní a opakujúcich sa vyjadrení? Určite mala. Ale keď sa prehryziete sexuálnym úvodom knihy, dostanete sa konečne k zaujímavejším informáciám a dozviete sa aj niečo nové. To, že každý klame, ste už dávno tušili, ale prečo je to tak, v akej miere a v čom všetkom je ozaj pútavé čítanie. A keď už nič, minimálne si z tejto knihy odnesiete aspoň ponaučenie, že Googlu sa neoplatí zverovať absolútne vo všetkom. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára