utorok 25. februára 2020

Zlodějský tanec

Vteřiny můžou změnit svět. Můžou zahradit jednu cestu a poslat vás jinou.

Názov: Zlodějský tanec 
Séria: Zlodějský tanec 
Autor: Mary E. Pearsonová 
Vydavateľstvo, rok vydania: CooBoo, 2019 
Počet strán: 448 
Hodnotenie GR (v čase písania recenzie): 4,29 

Anotácia:

Když zemře král Ballengerovy říše, jeho syn Jase se stává novým vládcem. Okolní království však nehodlají tolerovat jeho panování, které se řídí vlastními pravidly. Na obzoru se objevuje mladá královna Vendy, která je odhodlaná vše změnit. Na tajnou misi vyšle bývalou vyhlášenou zlodějku Kazi. Ta když narazí na nového vládce Jase, rozhodne se své plány změnit. Oba jsou společně vrženi do vírů událostí, které nemohou ovlivnit.

Recenzia:

Ako prvé sa mnohí z vás budú pýtať, či je potrebné mať pred touto knihou prečítanú trilógiu Kroniky pozostalých. Nevyhnutné pre dej to vyslovene nie je, ale vhodné áno. Veľakrát sa totiž spomína minulosť spred pár rokov, čo vlastne predstavuje výsledok trilógie, takže ak by ste sa až následne rozhodli prečítať si ju, sami seba by ste „spoilerovali“. Ale ak zvažujete prečítanie tejto knihy, pretože vás zaujal obsah, rozhodne odporúčam začať s Kronikami pozostalých. Podľa mňa je to jedna z najlepších trilógií, aké som doteraz čítala. Vývoj postáv, spád, dejiny, ktorých znalosť vám pomôže pri čítaní Zlodejského tanca, aby ste netápali v úplnej tme, jednoducho bravúrne dielo autorky. Tak prečo sa pripraviť o takýto literárny zážitok?
Protože bývaly dny, kdy jsem i sama zapomínala, kým jsem bývala.“
A teraz môžeme prejsť k samotnému Zlodejskému tancu. Kniha sa začína trochu netradične – a to v podstate záverom, ku ktorému mnohé YA a romance spejú – veľkou láskou oboch protagonistov. Kazi, bývalá zlodejka kráľovstva Venda a Jase, súčasný najvyšší predstaviteľ klanu Ballengerovcov, sa stretnú za nezvyčajných okolností a okamžite medzi nimi vznikne puto. A nemyslím len tú reťaz zväzujúcu ich členky, s ktorou sú nútení prejsť celú pustatinu a zostať nažive. Na prvých 100 stranách sme svedkami prebúdzajúcej sa vzájomnej lásky medzi nimi. Nik z nich to ale nechce otvorene prejaviť, pretože ich ťaží vlastná minulosť, nesprávna doba a odlišné povinnosti. Až po skončení putovania sa dostávame k iným, zaujímavejším aspektom deja.
Byl to náš příběh. Neměl šťastný začátek a nebude mít šťastný konec, ale střed byla blaženost sama.
Príbeh vidíme na striedačku očami Kazi a Jasa, a tak sledujeme problémy každého kráľovstva, ako aj zákulisie mocenských bojov. Sme svedkami ich vnútorného boja s pociťovanou láskou, absolútne nevyhovujúcou súčasným okolnostiam. Kazi má neustále pred očami úlohu zadanú svojou kráľovnou a po jej úspešnom splnení nevyhnutný návrat domov. Jase sa musí postarať o rodinu a ľud ohrozený neznámym protivníkom. Až keď sú v nebezpečenstve ich vlastné životy, začínajú si uvedomovať, čo je skutočne dôležité.
Smrt nebyla ve Vendě cizinkou. Drze kráčela ulicemi, prodírala se kostnatými rameny mezi chodci, jejichž tváře byly stejně propadlé jako její, a šklebila se na vás zdaleka, šeptala: Ty, ty jsi na řade jako další. A já jí šeptem odpovídala: Ano, ale ne dnes. Ne dnes.
Spočiatku je to jeden veľký zaláskovaný príbeh, neromantickým povahám môže spôsobovať isté ťažkosti a žalúdočnú nevoľnosť. Zaujímavé to začína byť až neskôr, keď sa na nich valia útoky z nečakaných strán a snažia sa zistiť, kto to plánuje, pričom vďaka nevyzradeným tajomstvám a predsudkom sa strany obviňujú navzájom, a tak plávame na vlnách lásky a nenávisti počas celej doby. Na konci prvej časti si ešte stále nie sme naisto, kto je ozajstný nepriateľ oboch strán, ale však o čom by potom bola druhá časť, nie?
Neplánovala jsem to, jenže i neplánované události nás mohou zavést na cesty, kudy jsme nikdy nechtěli kráčet, změnit naše osudy a to, co nás určuje.
A ako to dopadne? Ak by ste nechceli veľmi pátrať po tom pravom páchateľovi, ktorý v pozadí nenápadne ťahal nitky po celý čas, tak by vás uspokojil koniec knihy jej predposlednou kapitolou. A dokonca by ste to považovali za happy end. Ale... záverečná kapitola mi trhá srdce. Áno, obsahuje závratný cliffhanger, po ktorom budete chcieť okamžite siahnuť po dvojke a ukončiť to trápenie. A kedy sa tak stane? Dátum vydania druhej časti v českom jazyku vo vydavateľstve CooBoo je naplánovaný na 02.03.2020! Takže dlho čakať nemusíme. 

Bojíš se duchů?“ zeptala se mě.
Bojím se? Šeptali na vás v nečekaných okamžicích, někdy přecházeli hranici mezi životem a smrtí a dotýkali se vás chladnými prsty. Někdy vás varovali, ale nic víc.
Ne,“ odpověděla jsem. „Mrtví ti neublíží. Bojím se živých.“


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára